Nizozemska prihvatila Sky poruke kao dokaz na sudu!

Vrhovni sud odlučio da se presretnute poruke sa servera EncroChat i SkyECC mogu koristiti kao dokaz u krivičnim predmetima

15.06.2023. 16:31
  • Podijeli:
SKY aplikacija-1665826992252.webp Foto: Ilustracija

Nizozemske vlasti mogu kao dokaz na sudu koristiti informacije, odnosno poruke koje su otkrivene dekripcijom aplikacija SkyECC i EncroChat, odlučio je Vrhovni sud te zemlje.

Odluka je usljedila nakon što je nekoliko sudova u Nizozemskoj zatražilo od Vrhovnog suda da odluči da li će presretnute komunikacije prihvatiti kao dokaz zbog zabrinutosti advokata odbrane koji takve dokaze smatraju nezakonitima, piše "NLTimes".

Kako se navodi državno tužilaštvo Nizozemske je u nekoliko krivičnih predmeta već koristilo poruke koje su kriminalci slali jedni drugima putem kriptovanih aplikacija. Branioci su u tim postupcima postavljali pitanje zakonitosti tih dokaza.

Kao glavni problem isticali su to što su serveri SkyECC-a i EncroChata bili u Francuskoj, a "provalile" su ih francuski istražni organi. Advokati su prigovarali da se nije mogao utvrditi način prikupljanja tih podataka, dijelom i zbog toga što prikupljanje podataka smatralo francuskom državnom tajnom.

Državno tužilaštvo je kao argument navodilo da se tu primjenjivao "princip međudržavnog povjerenja". Princip se zasniva na opštem povjerenju u pravni sistem druge države, što je slučaj između Holandije i Francuske. Tužilaštvo je istaklo i da su dvije zemlje uspostavile zajedničke istražne timove kako bi zajedno radili u istragama po SkyECC-a i EncroChat-a.

Vrhovni sud se složio da se ovdje primjenjuje princip međudržavnog povjerenja. To znači da holandski sudovi mogu očekivati da su francuske vlasti svoje istrage sprovele zakonito i da su rezultati pouzdani.

"Nizozemski sud je dužan da detaljnije raspravlja o pouzdanosti rezultata samo ako postoje konkretne indicije za suprotno", saopštio je Vrhovni sud.

Zbog toga je odlučeno da se presretnute poruke servera EncroChat i SkyECC mogu koristiti kao dokaz u nizozemskim krivičnim predmetima.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()