NSRS: Grb i himna se vraćaju

Usvojen Nacrt dopune zakona o upotrebi zastave, grba i himne

04.07.2024. 19:48
  • Podijeli:

Narodna skupština Republike Srpske je danas glasovima većine poslanika usvojila nacrt dopune Zakona o grbu i himni kojim se u Srpskoj omogućava isticanje Nemanjićkog grba sa dvoglavim orlom, kao i izvođenje himne Bože pravde koju koristi i Srbija.

Izmjene zakona su usvojene većinom glasova vladajuće koalicije okupljene oko SNSD-a.

Zakon je usvojen sa 56 glasova, tri poslanika su bila protiv, dok nije bilo suzdržanih.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 2006. godine proglasio za neustavnim grb Republike Srpske, a nakon toga je NSRS-a 2007. godine umjesto grba usvojila amblem sa slovima RS. Neustavnim je proglašena i himna Srpske.

Razlog za proglašavanje neustavnim je bilo to što na grbu i u himnoj nisu bili zastupljeni simboli ostalih konstitutivnih naroda.

Šta tačno predviđa usvojeni nacrt?

Prema danas usvojenom Nacrtu zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne Srpske, u postojeći zakon se dodaje novi član, koji glasi – da se zajedno sa isticanjem zastave i grba/amblema Republike Srpske i izvođenjem himne Srpske mogu isticati zastave i grbovi i izvoditi himne stranih država sa kojima Srpska ima potpisan Sporazum o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa, odnosno država sa kojima pojedini ili svi konstitutivni narodi ili ostali ili građani u Republici Srpskoj imaju zajedničko istorijsko, kulturološko i tradicionalno nasljeđe”.

Ako se zastava ili grb Republike Srpske ističe u Republici Srpskoj zajedno sa drugim domaćim ili stranim zastavama, grbovima ili drugim amblemima, odnosno znacima – zastava, odnosno grb Republike Srpske stavlja se na počasno mjesto, ako ovim zakonom drugačije nije određeno, navodi se u obrazloženju Nacrta zakona.

Na ovaj način Republika Srpska doprinosi zaštiti identiteta svojih konstitutivnih naroda, ostalih i građana, njihove kulture i tradicije, afirmiše poštovanje ljudskih prava i unapređuje prijateljske odnose i saradnju među državama i narodima, dodaje se u obrazloženju.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()