Dok temperature prelaze 40 stepeni: Izraelski doseljenici uništavaju pumpe za vodu Palestincima

Kršenje osnovnih prava

04.07.2024. 20:16
  • Podijeli:
zapadna obala anadolija-6635e5dec4ec4.webp Foto: Anadolija

Izraelski doseljenici uništili su pumpu za vodu koja vodi u palestinska sele dok su ljetne temperature porasle do 40 stepeni Celzijusa na okupiranoj Zapadnoj obali.

Vodena pumpa dovodi vodu u palestinsko selo Umm Al-Khair, južno od Hebrona. Izraelska vojska je u prošlosti sipala cement u izvore vode u području Al-Hijrah kako bi ih blokirala i spriječila Palestince da ih koriste u poljoprivredi.

Doseljenici su izveli više od 1.000 napada na Palestince od oktobra na okupiranoj Zapadnoj obali, uzrokujući smrt i štetu na imovini, prema UN-u.

Izrael je izgradio više od 100 naselja širom Zapadne obale, od kojih neka nalikuju potpuno razvijenim predgrađima ili malim gradovima. U njima živi preko 500.000 jevrejskih doseljenika koji imaju izraelsko državljanstvo.

Grupa za praćenje naselja Peace Now saopćila je u srijedu da je Izrael odobrio najveće otimanje zemlje na okupiranoj Zapadnoj obali u više od tri desetljeća.
Međunarodna zajednica u velikoj mjeri smatra sva naselja nezakonitima i preprekom miru.

Glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric, upitan za reakciju glavnog sekretara UN-a Antonia Guterresa na najnovije otimanje zemlje kazao je da je riječ o pogrešnom koraku.

"Iskreno govoreći, to je korak u pogrešnom smjeru - a smjer u kojem želimo ići jest pronalaženje dogovorenog dvo-državno rješenje", kazao je Dujarric.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()