Netanyahu optužio protivnike pravosudne reforme u Izraelu da su se svrstali uz Irance i Palestince

Izraelski premijer je otputovao u Sjedinjene Američke Države kako bi govorio na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda

18.09.2023. 09:00
  • Podijeli:
Benjamin Netanjahu_Netanyahu_Foto Tanjug_Abir Sultan_Pool Photo via AP-64b3c3b9c210b.webp Foto: Tanjug / Abir Sultan / Pool Photo via AP

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu optužio je protivnike pravosudne reforme u Izraelu i dijaspori ove zemlje da su se svrstali uz Irance i Palestince.

Netanyahu je otputovao u Sjedinjene Američke Države kako bi govorio na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda i razgovarao sa svjetskim liderima, uključujući američkog predsjednika Joea Bidena.

Dok je ulazio u avion, napao je demonstrante koji oprotestuju mjesecima, tvrdeći da se "svrstavaju uz PLO-u (Palestince) i Iran".

"Demonstracije su finansirane i organizirane. Normalizirale su blokiranje delegata i odbijanja, i klevetaju Izrael u svijetu. To nije normalno", rekao je izraelski premijer.

Jedan od vođa demonstracija rekao je da je Netanyahu objavio rat Jevrejima u dijaspori.

"Netanyahu je objavio rat Jevrejima iz dijaspore i otvara ovu rundu borbe šokantnim i nečuvenim napadom na američko jevrejstvo", rekla je Shany Granot-Lubaton, jedna od vođa protesta u SAD-u.

Dodala je da premijeru nije dovoljno što se sastaje s ekstremistima koji su naškodili jevrejskoj zajednici.

"On dovodi u opasnost živote Izraelaca i najvećih jevrejskih zajednica na svijetu", kazala je Granot-Lubaton, vjerovatno misleći na Netanyahuov očekivani sastanak s Elonom Muskom.

Poručila je kako je nezamislivo da ih se poredi sa Iranom.

"Nezamislivo je da premijer jevrejske države upoređuje nas, Amerikance i Izraelce kojima je mnogo stalo do izraelske države, sa Iranom i terorističkim ćelijama. Ovo je lažna, užasna i opasna izjava i tačno kako se promoviše antisemitizam. Netanyahu nam ponovo dokazuje da voljeti Izrael znači suprotstaviti se Netanyahuu", rekla je ona.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()