NATO očekuje da će sutra biti produžen mandat Stoltenbergu

Na još godinu dana

03.07.2023. 20:17
  • Podijeli:
Jens Stoltenberg foto Anadolija-6407979360ee1.webp Foto: Anadolija

Članice NATO-a trebalo bi da se sutra dogovore o produženju mandata generalnog sekretara Jensa Stoltenberga za još godinu dana. 

"O ovoj odluci spekulisalo se posljednjih nedjelja, ali očekuje se da će NATO i formalno odobriti produženje, tokom sutrašnjeg sastanka", rekli su za Rojters četvorica neimenovanih diplomata. 

Stoltenberg (64) je bivši premijer Norveške i na čelu Alijanse nalazi se od 2014. godine. 

On je u februaru rekao da ne želi da ostane na čelu tog vojnog saveza, ali su ga članice NATO zamolile da prihvati još jedan mandat, pošto nisu uspjele da postignu konsenzus o njegovom nasljedniku.

Izgledi da se od Stoltenberga zatraži produženje mandata četvrti put povećali su se kako se bliži samit u Viljnusu, a saveznici strahuju od pokazivanja nejedinstva, dok nastoje da izbjegnu bilo kakvu eskalaciju koja bi NATO uvukla u rat s Rusijom, navela je agencija.

Britanski ministar obrane Ben Valas prošle nedjelje je kazao da bi volio taj posao.

S obzirom na to da se neke vlade zalažu za prvu žensku čelnicu NATO-a, danska premijerka Mete Frederiksen pominje se kao ozbiljna kandidatkinja, podsjeća britanska agencija.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()