Makron i Šolc traže nove izbore na sjeveru Kosova*

Vučić i Osmani saglasili su se da će u narednim nedjeljama biti "jasnih odluka"

01.06.2023. 20:18
  • Podijeli:
macron_dzemper-  reuters-1664817665400.webp Foto: Reuters

Francuska i Njemačka pozvale su danas Beograd i Prištinu da što prije organizuju nove izbore u opštinama na sjeveru Kosova* u kojima je došlo do tenzija, rekao je danas francuski predesjednik Emanuel Makron, nakon razgovora koji su on, njemački kancelar Olaf Šolc i šef evropske dilomatije Žosep Borel održali sa predsjednicima Srbije i Kosova*, Aleksandrom Vučićem i Vjosom Osmani na marginama sastanka Evropske zajednice u Moldaviji.

Makron je rekao i da su evropski zvaničnici zatražili da izborna pravila za naredne izbore budu razjašnjena, prenosi Rojters.

Prenio je da su se Vučić i Osmani saglasili da će u narednim nedjeljama biti "jasnih odluka" u vezi sa situacijom na sjeveru Kosova.

Predsjednica prištinskih institucija Vjosa Osmani je, nekoliko trenutaka kasnije, navela da je Priština sprema za održavanje novih izbora ukoliko budu raspisani u skladu sa zakonom.

Izjava lidera Francuske i Njemačke uslijedila je dan pošto je britanski Gardijan, pozivajući se na neimenovane izvore, najavio da Priština razmatra raspisivanje novih izbora na sjeveru KiM.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()