Makron: Brisel da reguliše uvoz piletine i žitarica iz Ukrajine

"Tražili smo veoma konkretne stvari za naše poljoprivrednike", naglasio je Makron, koji će u četvrtak, 1. febraura, prisustvovati samitu lidera EU u Briselu

30.01.2024. 21:09
  • Podijeli:
Emanuel Makron_Emmanuel Macron_Foto Reuters-6478e54490c53.webp Foto: Reuters

Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je da želi da EU reguliše uvoz piletine i žitarica iz Ukrajine i dozvoli fleksibilnost nekih poljoprivrednih pravila bloka kako bi se ublažilo nezadovoljstvo francuskih farmera.

Govoreći tokom državne posjete Švedskoj, dok farmeri traktorima blokiraju auto-puteve širom Francuske, Makron je izjavio da ne želi da nacrt trgovinskog sporazuma sa blokom "Merkosur" koga čine zemlje Јužne Amerike bude potpisan u sadašnjem obliku.

"Tražili smo veoma konkretne stvari za naše poljoprivrednike", naglasio je Makron, koji će u četvrtak, 1. febraura, prisustvovati samitu lidera EU u Briselu.

Makron je istakao da Francuska želi da ima jasne mjere o uvozu iz Ukrajine jer danas "po obimu i kvalitetu" postoje stvari koje destabilizuju evropsko tržište, bilo piletinu ili žitarice

Makron je dodao da želi više fleksibilnosti u vezi sa nekim od zajedničkih poljoprivrednih pravila EU, uključujući i zemljište.

Francuska Vlada već je odustala od planova za postepeno smanjenje subvencija za poljoprivredni dizel i obećala da će ublažiti ekološke propise.

Vlada će, takođe, podstaći svoje kolege iz EU da pristanu na ublažavanje propisa o neobrađenim poljoprivrednim površinama.

Poljoprivrednici u Francuskoj, najvećem poljoprivrednom proizvođaču u EU, kažu da nisu dovoljno plaćeni, da su opterećeni pretjeranim propisima o zaštiti životne sredine i da se suočavaju sa "nelojalnom konkurencijom jeftinog uvoza".

Poljoprivrednici moraju da ispune određene uslove da bi dobili subvencije EU, uključujući zahtjev da se četiri odsto poljoprivrednog zemljišta posveti "neproduktivnim" oblastima u kojima se priroda može oporaviti. To se može učiniti ostavljanjem zemlje na ugaru.

Dvojica zvaničnika EU rekla su Rojtersu juče da Evropska komisija razmatra izmjene pravila o zemljištu na ugaru, kao što je zatražila Francuska, između ostalih opcija, da odgovori na zabrinutost poljoprivrednika, prenosi Tanjug.

Konkretnu podršku od Vlade traže i poljoprivrednici, koji su najavili proteste "do kraja".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()