Macron: Zapadne zemlje bi trebale dozvoliti Ukrajini da napada vojne baze unutar Rusije

Zapadni lideri su se uglavnom suzdržali od preduzimanja ovog koraka

29.05.2024. 18:40
  • Podijeli:
Emanuel Makron_Emmanuel Macron_Foto Reuters-63f145ec0356e.webp Foto: Reuters

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da bi zapadne zemlje trebale dozvoliti Ukrajini da napada vojne baze unutar Rusije sofisticiranim oružjem dugog dometa koje pružaju Kijevu, piše Guardian.

Pitanje da li dozvoliti Ukrajini da gađa ciljeve na ruskom tlu oružjem koje je isporučio Zapad bilo je delikatno od početka invazije u februaru 2022. godine, prenosi AP.

Zapadni lideri su se uglavnom suzdržali od preduzimanja ovog koraka jer postoji rizik da to isprovocira ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je više puta upozoravao da bi direktna umiješanost zapada mogla dovesti svijet na put nuklearnog sukoba.

Međutim, rat je nedavno krenuo na ruku Rusiji jer su snage Kremlja iskoristile nestašicu ukrajinskih vojnika i municije nakon dugog kašnjenja američke vojne pomoći i neadekvatne vojne proizvodnje u zapadnoj Evropi, što je usporilo ključne isporuke na bojno polje.

Ruske rakete i bombe uništile su ukrajinske vojne položaje i civilna područja, uključujući električnu mrežu.

Kako piše Guardian, Kijev se sada suočava sa najtežim testom rata, a odobrenje da koristi oružje dalekog dometa moglo bi podstaći uzvratne napade i uznemiriti Kremlj.

Macron je rekao da je stav Francuske da “treba dozvoliti (Ukrajini) da neutrališe (ruske) vojne lokacije sa kojih se ispaljuju projektili“.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()