Macron: Rusija je srednja sila sa nuklearnim oružjem

"Snaga Francuske je u tome da mi to možemo", dodao je

17.03.2024. 08:49
  • Podijeli:
Emanuel Makron_Emmanuel Macron_Foto Reuters-63f145ec0356e.webp Foto: Reuters

Francuski predsjednik Emmanuel Macron ponovio je, u razgovoru koji je u subotu navečer objavio list Le Parisien, da će u Ukrajini "u nekom trenutku" možda biti potrebne zapadnjačke kopnene operacije.

"Ja to ne želim i neću pokrenuti takvu inicijativu, ali možda će u nekom trenutku biti potrebne operacije na terenu, kakve god da bile, kako bi se suprotstavilo ruskim snagama", rekao je Macron.

"Snaga Francuske je u tome da mi to možemo", dodao je.

Francuski predsjednik se dan ranije u Berlinu sastao s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom i poljskim premijerom Donaldom Tuskom.

Macronove izjave da ne želi isključiti slanje kopnenih snaga u Ukrajinu izazvale su zabrinutost kod francuskih saveznika, u prvom redu Njemačke, i gotovo jednoglasno protivljenje francuske opozicije.

U razgovoru za Le Parisien, Macron je ustvrdio da ne postoji neslaganje s Berlinom s tim u vezi.

"Strateške razlike ne postoje", rekao je.

"Između kancelara i mene nikada nije bilo nesporazuma. Imamo jako bliska stajališta u pogledu ciljeva i situacije. Razlikuje se način na koji ih izražavamo", dodao je.

"Njemačka ima stratešku kulturu velikog opreza, ne-intervencije, i drži se podalje od nuklearnog oružja", objasnio je.

"To je model koji se jako razlikuje od modela Francuske, koja ima nuklearno oružje i koja je sačuvala i ojačala profesionalnu vojsku", rekao je.

Macron je rekao da će u sedmicama koji dolaze posjetiti Kijev.

Naglasio je također da pomoć Francuske i Njemačke Ukrajini može biti komplementarna.

"Njemačka troši više od Francuske, ima više proračunskog prostora, to je prilika. A Francuska, pak, može učiniti stvari koje Njemačka ne može", rekao je, te relativizirao snagu Rusije.

"Ne treba se dati zastrašiti, nismo suočeni s velikom silom. Rusija je srednja sila s nuklearnim oružem, ali njezin BDP manji je od BDP-a Evropljana, manji od njemačkog, od francuskog", rekao je.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()