Ljeto usred januara: Temperature u Španiji dostigle 30 stepeni

Meteorološka služba očekuje da će temperature dostići 28 do 30 stepeni celzijusa u mediteranskom regionu Murcia i 26 u većem dijelu Andaluzije u južnoj Španiji

26.01.2024. 14:10
  • Podijeli:
barselona španija pixbaay-643ea6f4019c8.webp Foto: Pixabay

Ljetne temperature usred zime u Španiji izmamile su ljude u četvrtak na plaže i kafiće na otvorenom, ali čak i oni koji uživaju u neobično toplom vremenu izrazili su zabrinutost zbog klimatskih promjena i prijetnje od prevelikog zagrijavanja.

Meteorološka služba očekuje da će temperature dostići 28 do 30 stepeni celzijusa u mediteranskom regionu Murcia i 26 u većem dijelu Andaluzije u južnoj Španiji.

Temperature su dostigle ili premašile 20 stepeni na skoro 400 meteoroloških stanica, što je skoro polovina ukupnog broja u zemlji, napisao je portparol nacionalne meteorološke agencije Aemet Ruben del Campo na X te je ovakvo vrijeme u januaru nazvao "anomalijom".

Naučnici su povezali visoke temperature i suhe i vjetrovite uslove u mnogim dijelovima svijeta, uključujući južnu Evropu, s klimatskim promjenama. Prošla godina je bila druga najtoplija zabilježena u Španiji sa uzastopnim toplotnim talasima koji su uzrokovali suše i požare.

"Pomalo smo iznenađeni što je tako toplo. I sada nam je lijepo, ali ne mislimo da je to sasvim normalno", rekao je njemački turista Torsten Petersen za Reuters u centru Madrida.

Adele, lokalna penzionerka, dodala je da oni koji kažu da nema klimatskih promjena samo moraju pogledati šta se dešava: ili je previše hladno ili previše toplo.

U susjednom Portugalu, zrak se najviše zagrijao u centralnom okrugu Leiria, dostigavši 23 stepena, a meteorološka agencija IPMA je u petak najavila rast temperature do 24 stepena. Na sjeveru su temperature bile za 8 do 9 stepeni veće od normalnih nivoa, navodi se.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()