Le Pen iznijela teške optužbe na račun Macrona: Planira li se u Francuskoj administrativni udar?

U jeku izbora

02.07.2024. 19:09
  • Podijeli:
Marine Le Pen reuters-66840b506599d.webp Foto: Reuters

Pobjednica prvog kruga parlamentarnih izbora u Francuskoj Marine Le Pen komentirala je navode kako će predsjednik države Emmanuel Macron u narednim danima razmotriti imenovanja na nekoliko pozicija u sigurnosnom sektoru.

Između ostalog, Marine Le Pen je rekla kako bi Macron mogao izvršiti administrativni udar u Francuskoj i to zbog činjenice da bi razmotrio imenovanja na čelu policije.

"Priča se da bi predsjednik Republike sutra, dakle četiri dana prije drugog kruga, razmatrao imenovanja generalnog direktora nacionalne policije, iako je trebao ostati do kraja Olimpijskih igara. Također, razmatra imenovanje direktora nacionalne Žandarmerije", rekla je Le Pen u izjavi za France Inter.

Pojasnila je i šta Macron ima za cilj ovakvim potezima.

"Cilj ovakvih ishitrenih odluka je da spriječi da Jordan Bardella (lider Nacionalnog skupa op. a.) upravlja zemljom kako želi. To je oblik administrativnog udara i nadam se da će ovo biti samo glasina", poručila je francuska desničarka.

Povodom njene izjave reagovala je i Jelisejska palata te su se osvrnuli na navode desnice.

"Već 66 godina određeni zvaničnici su imenovani, posebno u ljetnom periodu, nezavisno od političkih momenata. Nikako se ne očekuje da bi se bilo koja od ovih odredbi mogla promijeniti u narednim mjesecima. Biti odgovoran zahtijeva hladnokrvnost i umjerenost", naveli su iz Ureda predsjednika Francuske.

Također, ističu kako samo predsjednik države može imenovati vladu.

"Prema Članu 8. Ustava, jedina osoba koja može da imenuje premijera i njegovu vladu je predsjednik Republike. Kako je naveo, to će učiniti nakon parlamentarnih izbora na osnovu sastava Narodne skupštine koju će izabrati Francuzi", zaključuje se iz Jelisejske palate.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()