Kongres SAD-a odobrio 228 miliona dolara vojne pomoći za Litvaniju, Latviju i Estoniju

decembru prošle godine Sjedinjene Američke Države i Litvanija, Latvija i Estonija su se dogovorile u vezi petogodišnjeg plana saradnje na polju odbrane i nacionalne sigurnosti

24.03.2024. 12:45
  • Podijeli:
kapitol hil, američki kongres - profimedia-65a397862cf2b.webp Foto: Profimedia

Američki Kongres odobrio je novčani paket u vojnoj i odbrambenoj pomoći u iznosu od 228 miliona dolara (209 miliona eura) baltičkim zemljama Litvaniji, Latviji i Estoniji.  
Ministar odbrane Estonije Hanno Pevkur izjavio je povodom najavljenog paketa da je "podrška Sjedinjenih Američkih Država značajno pomogla Estoniji, Latviji i Litvaniji da ubrzaju nekoliko projekata razvoja vojne infrastrukture i odbrambene sposobnosti".

"Ovaj paket vojne pomoći šalje jasnu poruku da je SAD, kao najveći saveznik u NATO-u, posvećen sigurnosti i stabilnosti naše regije", dodao je on.

Osnovana 2020. godine Baltička sigurnosna inicijativa (BSI) je poduhvat kroz koji Ministarstvo odbrane SAD-a podržava razvoj vojnih sposobnosti te tri Baltičke zemlje.

Fokus američkog finansiranja je na razvijanju zračne odbrane, sigurnosne spremnosti na moru i kopnenih snaga u zemljama u regiji Baltika, a dodatnih 225 miliona dolara pomoći dodijeljeno je kao pomoć u okviru BSI-a za te tri zemlje u 2023. godini.

U decembru prošle godine Sjedinjene Američke Države i Litvanija, Latvija i Estonija su se dogovorile u vezi petogodišnjeg plana saradnje na polju odbrane i nacionalne sigurnosti.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()