Kina ima 500 operativnih nuklearnih bojevih glava, ali to je još uvijek puno manje od Rusije i Amerike

Vjerovatno će imati više od 1.000 bojevih glava do 2030. godine

19.10.2023. 17:50
  • Podijeli:
kina oruzje reuters-65314c6e435f6.webp Foto: Reuters

Kina ima više od 500 operativnih nuklearnih bojevih glava u svom arsenalu i vjerovatno će imati više od 1.000 bojevih glava do 2030. godine, navodi Pentagon u svom godišnjem izvještaju o kineskoj vojsci koji je objavljen u četvrtak.

Uprkos rastućem broju kineskog nuklearnog oružja, njen nuklearni arsenal još je mnogo manji od onih koje posjeduju Rusija i Sjedinjene Države.

Sjedinjene Države imaju zalihe od oko 3.700 nuklearnih bojevih glava, od kojih je raspoređeno otprilike 1.419 strateških nuklearnih bojevih glava. Rusija ima raspoređenih oko 1.550 komada nuklearnog oružja, a prema podacima Saveza američkih naučnika, ona posjeduje zalihe od 4.489 nuklearnih bojevih glava.

U opsežnom izvještaju, Pentagon je naveo da je više od 500 bojevih glava u Kini do maja 2023. bilo na putu da premaši predviđanja, prenosi Reuters.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()