Gabriel Attal je postao najmlađi premijer Francuske

Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da Macron zaostaje za strankom krajnje desničarke Marine Le Pen za oko osam do deset procentnih poena

09.01.2024. 13:35
  • Podijeli:
Gabriel Attal_foto_reuters-659d337e752b9.webp Foto: Reuters

Emmanuel Macron imenovao je 34-godišnjeg ministra obrazovanja Gabriela Attala za novog premijera Francuske, a danas je i potpisao odgovarajući dekret.

Taj potez neće nužno dovesti do bilo kakvog većeg političkog pomaka, ali ukazuje želju da Macron pokušava da se pomakne dalje i napravi pozitivnu promjenu nakon prošlogodišnjih reformi penzija i imigracije i poboljša šanse svoje stranke na evropskim izborima u junu.

Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da Macron zaostaje za strankom krajnje desničarke Marine Le Pen za oko osam do deset procentnih poena.

Attal, bliski saveznik Macrona koji je postao poznat kao glasnogovornik vlade tokom pandemije covda, zamijenit će odlazeću premijerku Elisabeth Bourne, piše Reuters.

Elizabeth Bourne je podnijela ostavku u ponedjeljak. Ona je bila na čelu francuske vlade od maja 2022. godine, a prošle godine je uvela penzionu reformu koja je izazvala brojne proteste.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()