EU upozorila Gruziju: Brisel nezadovoljan zbog "ruskog zakona"

Prema navodima lokalnih medija, 83 od 150 prisutnih poslanika glasalo je za nacrt zakona koji mora da prođe još dva čitanja prije stupanja na snagu.

17.04.2024. 16:55
  • Podijeli:
Gruzija protesti foto Anadolija-640986581ffae.webp Foto: Anadolija

EU je upozorila Gruziju da će usvajanje nacrta zakona o "stranim agentima" imati negativan uticaj na napredak te zemlje na putu ka članstvu u bloku.

"To je veoma zabrinjavajući razvoj događaja i konačno usvajanje ovog nacrta zakona imaće negativan uticaj na napredak Gruzije na putu ka EU. Taj zakon nije u skladu sa suštinsim normama i vrijednostima Unije", navodi se u saopštenju iz Evropske diplomatske službe.

U saopštenju se ističe da će predloženi nacrt zakona ograničiti kapacitet civilnog društva i medijskih organizacija da djeluju slobodno i da bi mogao da ograniči slobodu govora i na nepošten način stigmatizuje organizacije od koje imaju korist građani Gruzije.

Nešto ranije su poslanici gruzijskog parlamenta odobrili u prvom čitanju nacrt zakona o "stranim agentima".

Prema navodima lokalnih medija, 83 od 150 prisutnih poslanika glasalo je za nacrt zakona koji mora da prođe još dva čitanja prije stupanja na snagu.

Gruzijska Vlada nacrt zakona naziva "transparentnim", a prema nacrtu, sve organizacije koje dobijaju više od 20 odsto sredstava iz inostranstva moraju biti registrovane kao "strani agenti" ili će se suočiti sa novčanim kaznama.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()