Estonija na prvoj liniji odbrane: Nemamo plan B ako Ukrajina padne

Dok Rusija napada

01.06.2024. 11:05
  • Podijeli:
estonija kaja kalas reuters 2022-06-30T000000Z_1044999522_MT1NURPH0R98W6N_RTRMADP_3_LEADERS-ARRIVE-FOR-THE-LAST-DAY-OF-THE-NATO-SUMMIT-IN-MADRID-1663918956985.webp Foto: Reuters

Estonija sebe smatra državom na prvoj liniji fronta, članicom NATO-a u kojoj njeni graničari gledaju preko rijeke Narve u rusku tvrđavu Ivangorod.
Ova mala baltička država, koja je nekada bila dio Sovjetskog saveza je uvjerena da će predsjednik Vladimir Putin, kada prestanu borbe u Ukrajini, svoju pažnju usmjeriti na Baltik, tražeći da zemlje poput Estonije vrati pod kontrolu Moskve.

Kako bi spriječila tu mogućnost, vlada je uložila novac i oružje u ukrajinske ratne napore donirajući više od jedan posto svog BDP-a Kijevu.

"Kada bi svaka zemlja NATO-a to učinila - Ukrajina bi pobijedila", rekla je premijerka ove zemlje Kaja Kallas.

Ali, Ukrajina ne pobjeđuje.

U nedostatku artiljerije, municije, protuzračne odbrane i trupa, Ukrajina se bori da zadrži samu težinu ruske vatrene moći, klizećih bombi i masovnih pješadijskih napada koji se često graniče sa samoubilačkim.

Na pitanje BBC-ovog novinara šta je "estonski plan B ako Ukrajina izgubi ovaj rat i ako ruska invazija uspije", Kallas je odgovorila:

"Nemamo plan B za rusku pobjedu jer bismo tada prestali da se fokusiramo na plan A... Ne trebamo pokleknuti pred pesimizmom. Pobjeda u Ukrajini nije samo teritorija. Ako Ukrajina uđe u NATO, čak i bez neke teritorije, onda je to pobjeda jer će biti stavljena pod NATO 'kišobran'", napomenula je ona.

Kallas je kontroverzna političarka, ali nije prvi nacionalni lider koji je popularniji van svoje zemlje nego u njoj. Rođena kao sovjetska državljanka, njena majka i baka su prisilno deportovane u Sibir. Sada ima 46 godina i premijerka je od 2021. godine.

Mnogi Estonci nisu sretni zbog povećanja poreza kako bi platili svoj doprinos odbrani Ukrajine. Ali, Kallas želi da se Zapad probudi u onome što ona vidi kao egzistencijalnu prijetnju od novonastale agresivne Rusije.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()