Dva mjeseca nakon razornih poplava: Dubai ulaže osam milijardi dolara u zaštitu

Maktum je naglasio da će to biti najveća mreža te vrste u regiji, prenio je AFP.

24.06.2024. 17:52
  • Podijeli:
dubai, poplave u dubaiju - 16 april 2024 - foto AP Photo Jon Gambrell (8)-661f87f00b5ac.webp Foto: AP Photo/Jon Gambrell

Dubai je objavio plan o ulaganju osam milijardi dolara u sistem oticanja atmosferskih voda, dva mjeseca nakon nezapamćenih poplava koje su potpuno blokirale taj pustinjski grad.

Mreža za odvodnjavanje kišnice, koju je najavio vladar šeik Mohamed bin Rašid el Maktum na mreži "Iks", trebala bi da bude završena do 2033. godine, a izgradnja će početi odmah.

"Pokrivaće sve oblasti Dubaija i apsorbovaće više od 20 miliona metara kubnih vode dnevno", rekao je Maktum o infrastrukturnom planu za poslovni centar Ujedinjenih Arapskih Emirata /UAE/.

On je rekao da će to "povećati kapacitet oticanja kišnice u ovom emiratu za 700 odsto i povećaće spremnost emirata da se suoči sa budućim klimatskim izazovima".

Maktum je naglasio da će to biti najveća mreža te vrste u regiji, prenio je AFP.

Rekordne kiše zahvatile su UAE 16. aprila, poplavile su kuće i pretvorile ulice u rijeke. Usljed nedostatka odvoda, pljusak je poplavio aerodrom u Dubaiju, najprometniji svjetski centar za međunarodne avionske putnike.

Prema medijskim izvještajima, u najvećim padavinama u Emiratima u prethodnih 75 godina poginule su najmanje četiri osobe. Vlasti nisu objavile zvanični broj žrtava. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()