Desetine hiljada željezničkih radnika nastavlja petodnevni štrajk

Male plate i teški uslovi rada

07.01.2023. 17:45
  • Podijeli:
zeljeznice - britanija - strajk - reuters-63b99f06cbdf4.webp Foto: Reuters

Oko 40.000 željezničkih radnika započelo je petodnevni štrajk zbog plata u utorak, zatvarajući željezničke usluge širom Ujedinjenog Kraljevstva i nastavljajući višemjesečne proteste koji su otežali putovanje veći dio prošle godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Ekipa AA snimila je prazan peron na stanici Euston u Londonu dok željeznički radnici nastavljaju štrajk zbog plata, posla, sigurnosti i uslova rada.

Štrajkovi utiču na nacionalne željezničke usluge širom zemlje.

Najveći britanski transportni sindikat RMT saopćio je ranije da će radnici štrajkovati 3, 4, 6. i 7. januara.

Putnici bi trebali putovati samo ako je "apsolutno neophodno", prema Rail Delivery Group, koja govori u ime kompanija koje upravljaju vozovima i Network Rail, vlasnika britanske željezničke infrastrukture.

Rečeno je da će se oko polovina željezničke mreže zatvoriti na dane štrajka, a da će raditi samo oko 20 posto normalnih usluga.

Putnički haos odgodit će povratak u urede nakon praznika, što je razočaravajući početak godine za trgovine i restorane koji se nadaju novogodišnjem porastu prodaje nakon što su raniji štrajkovi željeznica naštetili božićnoj trgovini.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()