Blinken: Dogovor nakon mirovnih pregovora između Armenije i Azerbejdžana na pomolu

Dodao je kako vjeruje da je dogovor na pomolu i da će Washington nastaviti pomagati objema zemljama da u tome i uspiju

05.05.2023. 21:45
  • Podijeli:
antony-blinken-anadolija.jpg Foto: Anadolija

Azerbejdžan i Armenija postigli su "opipljiv napredak" prema postizanju konsenzusa u razgovorima u proteklih nekoliko dana, izjavio je u četvrtak američki državni sekretar Antony Blinken, dodajući da je konačni sporazum na pomolu.

Washington je ove sedmice domaćin ministrima vanjskih poslova dva južnokavkaska rivala. Napetosti između njih ponovo su se rasplamsale nakon što je Azerbejdžan postavio cestovnu kontrolnu tačku na početku koridora Lachin, jedine rute koja povezuje Armeniju sa spornim teritorijem Nagorno-Karabaha.

"Dvije su strane razgovarale o nekim vrlo teškim pitanjima tokom posljednjih nekoliko dana i ostvarile su opipljiv napredak u trajnom mirovnom sporazumu", rekao je Blinken na završnoj sjednici bilateralnih mirovnih pregovora, javlja France 24.

Dodao je kako vjeruje da je dogovor na pomolu i da će Washington nastaviti pomagati objema zemljama da u tome i uspiju.

Karabah je međunarodno priznat kao dio Azerbejdžana, ali je dom većinom etničkih Armenaca. Azerbajdžan se obvezao da će ruta ostati otvorena u sklopu prekida vatre uz rusko posredovanje 2020. kojim je okončan šestosedmični rat između dviju zemalja.

Uprkos godinama pokušaja posredovanja između njih, Armenija i Azerbejdžan tek trebaju postići mirovni sporazum kojim bi se riješila otvorena pitanja kao što su demarkacija granica i razmjena zatvorenika.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()