Schmidt: Moj izvještaj poziva na veću pažnju i podršku međunarodne zajednice

Prema njegovim riječima, kako bi se ostvario napredak, treba omogućiti BiH da se osloni na pouzdane istrumente, kao i na svoj Ustav

15.05.2024. 19:10
  • Podijeli:
72f6f716-5854-4e8d-8289-09fe660f95de-6644ec78014b3.webp Foto: Screenshot

Kristijan Šmit, kojeg RS ne priznaje za visokog predstavnika u BiH, pozvao je vlasti na svim nivoima u BiH da iskoriste trenutak da se BiH integriše u evropsku porodicu, nakon što je EU odlučila da otvori pristupne pregovore.

On je tokom debate u Savjetu bezbjednosti UN u Njujorku rekao da njegov izvještaj poziva na veću pažnju, ali podršku međunarodne zajednice kada se radi o BiH.

Prema njegovim riječima, kako bi se ostvario napredak, treba omogućiti BiH da se osloni na pouzdane istrumente, kao i na svoj Ustav.

Šmit je pozvao sve stranke u vladajućim strukturama na svim nivoima u BiH da daju konstruktivan doprinos.

On je naglasio da mora da se dosta ulaže u povjerenje ljudi u politički sistem, kako bi se narod podstakao da "ostane u BiH i da ne odlazi iz zemlje", prenosi Srna.

Šmit je ocijenio da je otvaranje pregovora o pristupanju BiH Evropskoj uniji odlučujući trenutak.

On smatra da je pritisak na pravosudne institucije veliki izazov u BiH, te da su posebno ozbiljni izazovi sa kojima se suočava Ustavni sud BiH.

Šmit je podsjetio da je Venecijanska komisija poslala mišljenje u kojem se ističe potreba za angažovanjem svih relevantnih institucija u BiH.

Optužio je vlasti Republike Srpske "da doprinose kršenju Dejtona" i naveo da je to "proces koji nosi teške posljedice ne samo za BiH već i za cijeli region".

Šmit je naglasio da institucije u BiH treba da djeluju zajedno.

Prema njegovom mišljenju, još nije dostignut "željeni stepen poštovanja Dejtonskog mirovnog sporazuma" i može da se uradi više.

On je ocijenio da Euforova Misija "Altea" mora da ostane u svom sadašnjem kapacitetu i da je važno da se nastavi.

Šmit je pohvalio intenzivne i dobre pripreme za lokalne izbore u BiH ove godine.

On je pozvao da se iskoristi trenutak i napomenuo da su svi u BiH odgovorni za mirnu i naprednu budućnost, jer se ta perspektiva duguje mlađim generacijama.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()