Tuga u Bošnjacima nakon nevremena: Roda na umoru leži pokraj mladunčeta, ne može na noge

Ona je živa, klima glavom, ali ne može na noge

02.07.2024. 18:55
  • Podijeli:
Hrvatska_Bošnjaci_selo_foto_Davor Javorovic_PIXSELL-6684248562a4e.webp Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Savska ulica jedna je od onih koje su najviše nastradale u olujnom nevremenu u Bošnjacima, ali osim razbijenih krovova i u ovoj smo ulici zatekli i najpotresniju i najtužniju sliku mjesta u Hrvatskoj kojeg je juče poharala vremenska nepogoda.

Pored puta roda je podigla svoje gnijezdo koje je još tamo i u njemu su jedna odrasla roda i jedno mladunče. Ali, pet metara ispod, na travi pokraj puta ležalo je uginulo drugo mladunče i odrasla roda na umoru. Ona je živa, klima glavom, ali ne može na noge.

Leži pokraj svoga mladunčeta i čeka da neko dođe po njih. I tako od ponedjeljka u 19.30 sati. Srceparujuće fotografije možete pogledati klikom na OVAJ LINK.

No, nije jedina. Po drvenim stupovima i dimnjacima u Bošnjacima ima sigurno 15-20 gnijezda roda, a na svakom trećem, četvrtom sličan je prizor. Dio jata je u gnijezdu, a dio na zemlji, neki uginuli, neki još živi. Na dimnjacima zgrade Šumarskog muzeja u centru mjesta takođe su gnijezda, njih četiri, ali u njima nema roda. Gnijezda su im uništena, javlja Jutarnji list.

"Mi smo ovdje spremni primiti sve rode koje su nastradale. Već su nas kontaktirali ljudi iz Županje i prema mojim informacijama u toku je akcija obilaska terena u Županji i Bošnjacima, jer je riječ o 10-15 raznih vrsta ptica koje su nastradale i koje će vatrogasci prikupiti, a onda dovesti nama na oporavak", rekao je Marko Milec, iz Zoološkog vrta porodice Milec u Ruščici kod Slavonskog Broda, koji je i Centar za zbrinjavanje zaštićenih životinja.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()