Šta se dešava? Cijene na Jadranu kao da su eksplodirale

Najveći rast traženih cijena zabilježen je u Dubrovniku,

28.06.2024. 13:32
  • Podijeli:
Dubrovnik_PIXABAY-1666208261557.webp Foto: Pixabay

​Zabilježen je drastičan porast traženih cijena nekretnina na Jadranskoj obali u 2024. godini, s tim da je Dubrovnik na čelu s porastom od gotovo 40 odsto za stanove.


Ispada kako naglašavanje stručnjaka da su mnoge cijene u realizaciji kupovine nekretnina i do 20 odsto niže, na obali dovele samo do toga da se lanjske dignu za još toliko. Kao da svi samo žele uloviti što se više može, a možda i misle da je sve na tržištu na obali samo po toj činjenici vrhunskog kvaliteta. Pritom prvi izvještaji prodaje kuća i stanova na obali ove godine već govore o padu interesa od više od 10 odsto od kupaca iz inostranstva.

Izvještaj portala "Indomio.hr", pruža detaljan pregled promjena traženih cijena nekretnina, koje su formirane od strane prodavaca, duž hrvatske obale za 2024. godinu u poređenju s 2023. godinom. Analiza otkriva značajne promjene u popularnim obalnim regijama, ali, kako kažu, pruža i uvid u mogućnosti za ulaganje.

Najveći rast traženih cijena zabilježen je u Dubrovniku, gdje su cijene stanova porasle s prosječnih 4071 evra za kvadratni metar u 2023. godini na nevjerovatnih 5686 u 2024. godini, što predstavlja povećanje od 39.67 odsto. Na "Indomio.hr" koji je naručio ovu analizu smatraju da to ukazuje na izuzetno visoku potražnju zbog atraktivnosti ovog grada. Ali, može ukazivati i na to da vrhunske nekretnine dižu ukupnu sumu. Realno rast cijena samo najbolje nekretnine mogu izdržati.

Rovinj takođe bilježi značajan rast od prodavaca traženih cijena stanova koji se nude na tržištu od 14.46 odsto s lanjskih prosječnih 4.115 evra za kvadrat na 4.700 evra, dok je na ostrvu Krku rast cijena kuća iznosi 13.71 odsto sa 3.166 na 3.600 evra za kvadrat.

Opatija koja je inače uz rame Dubrovniku ove godine je nešto suzdržanija, tako je rast traženih cijena za stanove 4.60 odsto, te je s lanjskih 5.000 evra došlo sad na prosječnih 5.230 za kvadrat. Kod kuća u Opatiji je rast cijena kvadrata nešto veći te iznosi 9.68 odsto, odnosno sa 2.800 evra kvadrat na 3.071.

Njihova analiza pokazuje da su tražene cijene stanova generalno rasle više u poređenju s kućama. U Šibeniku su tražene cijene stanova porasle prema srednjoj vrijednosti za 8.93 odsto, dok su cijene kuća rasle za 11.05 procenata.

Split i Makarska zabilježili su pad traženih cijena kuća, što može sugerisati zasićenje tržišta ili promjenu u preferencijama kupaca. Konkretno, cijene kuća u Splitu pale su za 6.84 odsto, a u Makarskoj za 1.67 procenata. Lani se prosječno za kuće u Splitu tražilo 3.290 evra za kvadratni metar, a sad to iznosi prema srednjoj vrijednosti nižih 3.065 evra. Za stanove su tražene cijene rasle, pa su veće za 9 odsto, odnosno prosječno su u Splitu lani bile 4.054, a sad su 4.403 evra za kvadratni metar.

Ostrva Hvar i Krk bilježe značajan porast cijena kuća. Na Krku su porasle za 13.71 odsto, a na Hvaru za 11.72 procenta. S druge strane, Korčula je zabilježila pad traženih cijena i stanova i kuća, što bi moglo ukazivati na promjene u turističkim trendovima ili uslovima na tržištu. Cijene kvadrata su sa prosječnih traženih 3.678 evra za kvadratni metar stana sad 3.457, znači pale su za 6.01 odsto. Cijene kuća na Korčuli pale su za 3.5 procenata, odnosno s 2.963 na 2.857 evra kvadrat.

"Rast cijena u većini obalskih gradova može se pripisati rastućoj potražnji, promjenama u turističkim preferencijama i tržišnim uslovima. Međutim, pad cijena u Splitu i Makarskoj sugeriše zasićenost tržišta ili promjenu preferencija kupaca" rekao je Mladen Matijević, regionalni direktor kompanije Indomio, koja upravlja mrežom portala za nekretnine "Indomio.hr" i "Crozilla.com", prenosi "Jutarnji".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()