Prilaz selu Banjska i dalje blokiran: Kosovska policija obećala pronaći napadače

U toku dana akcija se nastavlja

25.09.2023. 14:20
  • Podijeli:
kosovska policija banjska AP PhotoVisar Kryeziu via Tanjug-651077fee7101.webp Foto: AP PhotoVisar Kryeziu via Tanjug

U selo Banjska u opštini Zvečan jutros se i dalje ne može ući ni izaći, nakon što je juče, poslije pokušaja Srba da blokiraju put u tom selu, došlo do sukoba u kojem je poginulo troje Srba i jedan pripadnik kosovske policije.

Prilaz selu Banjska sa magistralnog puta Kosovska Mitrovica-Leposavić je blokiran.

Iz kosovske policije su rekli da će u toku dana biti identifikovani ubijeni napadači i da će policijska akcija biti nastavljena.

Predsjednik Vlade samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti objavio je kasno sinoć da su uhapšena dvojica napadača od kojih je jedan u pratnji ROSU jedinice zbrinut u bolnici u južnom dijelu Kosovske Mitrovice.

Kurti tvrdi da je zaplijenjena velika količina oružja, vojne opreme i drugih sredstava.

Iz kosovske policije tvrde da se sumnja da se "dio od tridesetak napadača skriva u rejonu Banjske koji pod kontrolom drži policija, zajedno sa Euleksom i Kforom".

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da su trojica Srba sa Kosova i Metohije stradala u selu Banjska kod Zvečana, od kojih dvojica od snajperske vatre sa velike udaljenosti, a da postoji bojazan da je ubijen još jedan.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da je do sukoba došlo nakon što je
grupa Srba sa Kosova i Metohije u noći sa subote na nedjelju postavila dva kamiona kao barikade u Banjskoj, nakon čega je došla kosovska policija koja je pokušala da ih ukloni.

"Zatim je došlo do sukoba sa Srbima i u tom sukobu je ubijen policajac Afrim Bunjaku i ranjeno još jedno lice", rekao je Vučić.

On je dodao da su se Srbi sa Kosova i Metohiji pobunili, ne želeći više da trpe teror premijera samoproglašenog Kosva Aljbina Kurtija.

"Za svega sat i 20 minuta, po našim procjenama, nekoliko desetina Srba bilo je u potpunom okruženju i sproveden je brutalan napad na njih, što je očigledno urađeno u saradnji sa međunarodnim snagama", rekao je Vučić.

Iz Eparhije raško-prizrenske prvo je saopšteno da je grupa naoružanih maskiranih ljudi upala blindiranim vozilom u manastir Banjska, pri čemu su provalili zaključanu manastirsku kapiju, a potom i da su napustili manastir, ali da je ispred ulazne kapije i u dvorištu primijećeno prisustvo kosovske policije.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()