Patrijarh Porfirije: "Vrata na mom domu su za mene zaključana"

"Gdje god sam bio van Kosova i Metohije, bio sam u tuđini. Jedino sam na Kosovu i Metohiji kod svoje kuće"

26.12.2022. 17:40
  • Podijeli:
Patrijarh Porfirije_Foto Tanjug Tara Radovanović-639497afcbe26.webp Foto: Tanjug / Tara Radovanović

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije izjavio je nakon što mu je zabranjeno da dođe u manastir Pećka Patrijaršija, da su danas vrata na njegovom domu za njega zaključana i da se moli Bogu da otključa srca onih koji su ih zatvorili i da ljubav Božića i rođenja Spasitelja dodirne um i savjest svih ljudi.

Patrijarh Porfirije objavio je na Instagramu, da gdje god je bio van Kosova i Metohije, bio je u tuđini, a jedino na Kosovu i Metohiji je bio "kod svoje kuće".

"Kao patrijarh, krenuo sam u prvo i najvažnije sedište svoje crkve. Kao sveštenik, krenuo sam da budem sa svojim narodom uoči najradosnijeg praznika. Kao građanin, krenuo sam u svoju kuću, u svoj dom. Od trenutka kada sam krenuo ovim putem ponavljam: gde god sam bio van Kosova i Metohije, bio sam u tuđini. Jedino sam na Kosovu i Metohiji kod svoje kuće", naveo je patrijarh.

Srpska pravoslavna crkva /SPC/ saopštila je nakon što je Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju zabranjeno da uđe u južnu srpsku pokrajinu na administrativnom prelazu Merdare, da je sa stanovišta ljudskih prava i vjerskih sloboda bilo kog čovjeka ovakva odluka nerazumna i apsolutno neprihvatljiva.

Njegova svetost apeluje na one faktore koji imaju realnu vlast na Kosovu i Metohiji da, u skladu sa njihovim proklamovanjem ljudskih prava i sloboda, na djelu pokažu da takvih osnovnih prava i sloboda nisu lišeni srpski narod i njegova crkva.

"To znači da se, na području na kome imaju punu kontrolu, poglavaru Crkve omogući bogosluženje u prvom, aktuelnom i istorijskom sedištu SPC. To bogosluženje je molitva za sav svet, za sve ljude, a pre svega za lokalnu zajednicu, za Srbe i Albance, za pomirenje i mir među njima", saopšteno je iz SPC.

U saopštenju je navedeno da patrijarh zna da je srpski narod, posebno na Kosovu i Metohiji, sa velikim ogorčenjem primio ovu vijest, ali apeluje da se ne dozvoli da ova provokacija postane izgovor za dalje ugrožavanje srpskog naroda i njegovih svetinja.

"Patrijarh neće ostaviti svoj narod i učiniće sve što je moguće da se sa njim sretne i da se sa njim zajedno pomoli Bogu što pre bude moguće", navedeno je u saopštenju SPC.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()