Bivši ministar Hrvatske reagovao: Aktivirao saborski mandat

Advokat odbrane Banožića podnijela je zahtjev zbog ličnih razloga, pozivajući se na opciju "6+6" koja omogućava Banožiću korištenje šest plata i 50 posto plate drugih šest mjeseci.

20.11.2023. 15:00
  • Podijeli:
mario banožić, 30 avg 2022 - AP Photo Petr David Josek, file Tanjug-654f96c1a6560.webp Foto: AP Photo/Petr David Josek, file/Tanjug

Bivši hrvatski ministar Mario Banožić, kojeg je Plenković smijenio zbog saobraćajne nesreće aktivirao je saborski mandat.

Njegov advokat podnio je zahtjev za aktivacijom i mirovanjem njegovog saborskog mandata, prenosi portal Kliks.

Takođe, predloženo je korištenje opcije "6+6". Predsjednik Mandatno-imunitetnog povjerenstva, Robert Janković, potvrdio je za 24 sata da je povjerenstvo zaprimilo zahtjev te da su ga proučili u dobroj volji.

"Pročitali smo svu potrebnu dokumentaciju sa saborskim službama te sam odlučio prvo, u dobroj volji, Mandatno-imunitetnom povjerenstvu da se prihvati zahtjev odbrane Marija Banožića da mu se aktivira saborski mandat te isti stavi na mirovanje",  izjavio je Janković.

Advokat odbrane Banožića Ksenija Vržina podnijela je zahtjev zbog ličnih razloga, pozivajući se na opciju "6+6" koja omogućava Banožiću korištenje šest plata i 50 posto plate drugih šest mjeseci. Povjerenstvo je prihvatilo zahtjev nakon što su proveli detaljnu analizu i čekali da se neko iz porodice očituje, što se nije dogodilo.

Unutar povjerenstva, naglašeno je da je situacija s punomoći kojom je zahtjev podnesen neobična, budući da Banožić nije lično potpisao zahtjev, već je punomoć dao advokatu, što predstavlja presedan u modernoj istoriji Sabora.

Banožić je nedavno smijenjen s pozicije ministra odbrane nakon saobraćajne nesreće u kojoj je poginuo otac dvoje djece, a sam je povrijeđen i trenutno se liječi u KBC Osijek.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()