Zvizdić: Helez i Konaković su kandidati "Osmorke" za Vijeće ministara

Odnosi unutar "Osmorke" nisu narušeni odlukom dvije stranke, kaže Zvizdić

06.01.2023. 08:37
  • Podijeli:
Denis-Zvizdic_foto_FB-63b7cd0a8f59f.webp Foto: Facebook

Denis Zvizdić, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i prvi zamjenik predsjednika Naroda i pravde potvrdio je da su Zukan Helez i Elmedin Konaković kandidati "Osmorke" za Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.

"Gospodin Zukan Helez će biti nominovan za ministra odbrane. Narod i pravda je nominovao gospodina Konakovića za ministra vanjskih poslova i mislim da će se o tome postići visok nivo saglasnosti", rekao je Zvizdić u programu TVSA.

Vijest dana danas je došla sa sastanka iz Doboja, nakon kojeg su NES i Stranka za BiH ekskluzivno izjavile da napuštaju Osmorku na državnom nivou. Zvizdić kaže kako je bio iznenađen tim potezom, te navodi da mu je žao što NES i Stranka za BiH neće ostati u koaliciji na nivou Bosne i Hercegovine.

"Naravno, suvereno pravo svake stranke je da odluči hoće li učestvovati u vlasti na određenom nivou, na nivou Bosne i Hercegovine, kao i na nivou Federacije, kantona i tako dalje. Da li je to dobra odluka, pokazat će vrijeme. Nikada se naravno ne može napraviti velika greška odlaskom u opoziciju, jer sjediti na tribinama, kolokvijalno kazano, jesti kokice i gledati teške utakmice na terenu, ne možete napraviti nikakvu veliku grešku, ali istovremeno je takav potez, odlazak u zonu komfora i može se tumačiti kao bježanje od odgovornosti i bježanje od svih onih obećanja koja su sve stranke Osmorke, pa i ove dvije stranke, dale svojim biračima tokom izborne kampanje. Za politiku su potrebna, znanja, stručnost i hrabrost", kaže Zvizdić.

Dalje naglašava kako ovaj događaj nije nešto što bi uzburkalo stabilnost 'osmorke' niti njenu opstojnost na federalnom nivou. Kaže kako je samo riječ o malo uzburkanijem moru kojim plovi brod 'osmorke', za koju on kaže da je veoma stabilan, siguran i precizan.

"Odnosi unutar 'osmorke' nisu narušeni ovakvom odlukom ove dvije stranke, to je suvereno pravo stranaka da ne učestvuju na jednom nivou vlasti. No, mi ostajemo privrženi ciljevima koji su proklamovani u svim zajedničkim odlukama 'osmorke'", ističe Zvizdić.

Posebno navodi kako ti ciljevi podrazumijevaju promjenu političke matrice i stanja, koji je godinama prisutan u Bosni i Hercegovini sa posebnim akcentom na promjenu stanja prouzrokovanim neradom vladajuće koalicije u posljednje četiri godine, posebno Vijeće ministara, koje Zvizdić opisuje kao najlošije, najpogubnije i najkatastrofalnije Vijeće ministara u modernoj dejtonskoj historiji Bosne i Hercegovine.

Tokom razgovora, zatražen je njegov stav, koji bi predstavljao ujedno i stav NiP-a o donošenju zakona o nepokretnosti RS u Narodnoj skupštini RS, s obzirom da je danas na sastanku u Doboju traženo da se taj zakon povuče.

"Svaka vrsta revolta u odnosu na antiustavno djelovanje vlade RS i Skupštine RS je potpuno opravdana. Samo je pitanje u kom vremenskom okviru treba postići zadane ciljeve i rezultate. Zakon koji je prije nekoliko dana usvojila NSRS, nije prvi zakon koji se tiče državne imovine. Takve i slične zakone Skupština RS je usvajala u protekle dvije, tri godine, više puta. Koji je način borbe da se tako nešto ospori, jer je riječ o antiustavnom djelovanju, to su apelacije, odnosno pokretanje pitanja ustavnosti pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine. Svaki od tih zakona je pao i svaki od tih zakona će pasti. Državna imovina je potpuno jasna stvar", rekao je Zvizdić.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()