VTSV odlučio: Evo ko su nove sudije u Bosni i Hercegovini

Novoimenovani nosioci pravosudnih funkcija stupaju na dužnost 2. oktobra 2023. godine

07.09.2023. 12:50
  • Podijeli:
vstv.jpg

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) donijelo je odluku o imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini na sjednici koja je održana 6. i 7. septembra 2023. godine u Sarajevu.

Na nivou Bosne i Hercegovine imenovani su:

Akova Samra, na zvanje sudije Suda Bosne i Hercegovine; Vukajlović Dragan, na mjesto sudije Suda Bosne i Hercegovine; Đozo Mirza, na mjesto sudije Suda Bosne i Hercegovine; Hrapo Safet, na poziciju tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine;Fejzagić Feđu, na poziciju tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Na nivou Federacije Bosne i Hercegovine imenovani su:

Aleksandra Kolašinac, na poziciju sutkinje Općinskog suda u Sarajevu; Anida Saračević, na poziciju sutkinje Općinskog suda u Sarajevu; Hadžiomerović Nermina, na poziciju sudije Općinskog suda u Sarajevu; Ćemalović Sellma, na poziciju sudije Općinskog suda u Sarajevu; Sobo Amir, na poziciju sudije Općinskog suda u Zenici; Tikvina Dalibora, na poziciju sudije Općinskog suda u Zenici.

Na nivou Republike Srpske imenovani su:

Cvijanović Ognjenka, na poziciju sudije Okružnog suda u Doboju; Okuka Jelena, na poziciju sudije Okružnog suda u Istočnom Sarajevu; Čegar Sanja, na poziciju sudije Okružnog privrednog suda u Banjoj Luci; Milaković Radomira, na poziciju sudije Okružnog privrednog suda u Banjoj Luci; Becirović Dženita, na poziciju tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu;Golijanin Lejla, na poziciju sudije Osnovnog suda u Zvorniku; Božić Darko, na poziciju sudije Osnovnog suda u Vlasenici.

Kako stoji u saopćenju VSTV-a, prilikom donošenja Odluke o imenovanju VSTV je uzeo u obzir kriterije kao što su: stručno znanje, radno iskustvo i rezultati rada, profesionalne sposobnosti zasnovane na rezultatima u dosadašnjoj karijeri, sposobnost da nepristrasno, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obavlja poslove u okviru radnog mjesta za koje se prijavljuje, odnosi sa radnim kolegama, ponašanje van posla, profesionalna nepristrasnost i ugled.

Prilikom imenovanja, VSTV BiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i drugih, te poštuje jednaka zastupljenost spolova.

Novoimenovani nosioci pravosudnih funkcija stupaju na dužnost 2. oktobra 2023. godine.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()