Vijeće ministara BiH: Požurilo se sa VSTS-om, koji ne ide bez budžeta

Novim Nacrtom zakona o VSTV-u, koji je trebao biti na dnevnom redu današnje sjednice Vijeća ministara, mijenja se član kojim se rok za formiranje Odjela koji bi trebao provjeravati imovinu sudaca i tužitelja prolongira do kraja ove godine

27.06.2024. 20:35
  • Podijeli:

Budžet Institucija BiH, sada, bar u najavi. U međuvremenu, novi Nacrt o izmjeni Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH nije razmatran na sjednici Savjeta ministara. 

Nezvanično, zatražena je odgoda o izjašnjavaju o ovom pitanju koje je, podsjetimo, jedan od 14 prioriteta na putu BiH ka Evropskoj uniji. 

Kako su pojedini ministri istakli, požurilo se sa VSTS-om, koji ne ide bez budžeta.

Novim Nacrtom zakona o VSTV-u, koji je trebao biti na dnevnom redu današnje sjednice Vijeća ministara, mijenja se član kojim se rok za formiranje Odjela koji bi trebao provjeravati imovinu sudaca i tužitelja prolongira do kraja ove godine.

"Meni je doista žao kada smo u osmom mjesecu 2023. godine donijeli izmjene i dopune zakona o VSTV-u što niko nije rekao nama je 90 dana malo za formiranje tog odijela, ispada da je jedna godina malo, međutim, treba biti realan i reći da trenutno jedini razlog zašto nije formiran taj odjel jeste činjenica da nisu odobrena sredstva jer nije donesen zakon o proračunu Institucija BiH i međunarodnih obaveza i meni je doista žao jer upravo proračun je razlog zašto se ne mogu provesti neke bitne reforme", kazao je Davor Bunoza, ministar pravde BiH.

Trebao je budžet biti na dnevnom redu prošle sjednice, a sada imamo najave da će biti na sljedećoj, poručuje ministar vanjskih poslova. Problem oko budžeta Konaković je prvo ocijenio kao jednostavan - procesni, a potom kao historijski. U prevodu - vječiti, a to je problem rapodjele akciza.

"Jedan historijski problem tih akciza u kojima, kad smo dolazili, iz SNSD-a su nam rekli da su imali dogovor sa SDA da to podijele pola-pola, pa smo mi tražili neke formule koje su u odnosu na neke isplate PDV-a, pa na kraju ipak postoji neki dokument koji govore o tome da Federacija treba dobiti mnogo više, RS manje sredstava, i u proteklom periodu je zbog toga ministrica Miličević čini mi se imala neku krivičnu prijavu jer je isplaćivala po nekom modelu i ja razumijem ministra finansija koji se ustručava i ne želi da uradi ništa protuzakonito", istakao je Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH.

U međuvremenu je bilo riječi i o mišljenju Venecijaske komisije o izboru sudija Ustavnog suda. Novina u mišljenju, pojašnjava Bunoza, je da zahtjevaju određene stručne zahtjeve i kriterijume. Mišjenje nije obavezujuće, no, tvrdi, etnički kriterijumi ni do sada nisu postojali, ali poručuje, reforme su neophodne, jer Ustav BiH to ne reguliše. Pozvao je vlasti i Narodnu skupštinu Republike Srpske da što prije imenuju dvojicu sudija Ustavnog suda BiH.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()