Ured za reviziju institucija u FBiH: Ne smijemo biti dio dogovora s političkim strankama

Davanjem Ureda 'u nadležnost' određenoj političkoj stranci na najeklatantniji način zanemaren je Zakon o reviziji

22.05.2023. 20:49
  • Podijeli:
Parlament BiH_UNA-640da3998d910.webp Foto: UNA

Ured za reviziju institucija u FBiH oglasio se saopćenjem povodom objavljivanja spiskova javnih preduzeća i institucija FBiH koje su date u nadležnost i upravljanje određenim političkim strankama, a na kojem se našao i ovaj ured kao nezavisna institucija.

U vezi s tim, iz Ureda za reviziju javnost podsjećaju da je kao vrhovna revizijska institucija FBiH, osnovan Zakonom i dužan da radi u skladu s Međunarodnim standardima za vrhovne revizijske institucije, te pozivaju nadležne da zaštite nezavisnost te institucije.

"Davanjem Ureda 'u nadležnost' određenoj političkoj stranci na najeklatantniji način zanemaren je Zakon o reviziji i principi Međunarodnog okvira profesionalnih objava koje donosi Međunarodna organizacija vrhovnih revizijskih institucija (INTOSAI), te je ugrožen dugogodišnji kredibilitet ove nezavisne institucije", navodi se u saopćenju.

Kako se nadalje navodi, "Ured za reviziju nije i ne smije biti dio dogovora koji se tiče podjele institucija političkim strankama".

Iz Ureda, istovremeno, podsjećaju da je u Zakonu o reviziji institucija u FBiH precizirano kako je Ured za reviziju nepolitičan i ne smije podržavati ili biti u vezi s bilo kojom političkom strankom; te da je u vršenju svojih dužnosti i nadležnosti, u skladu sa ovim Zakonom, nezavisan i ne podliježe upravljanju ili kontroli bilo koje druge osobe ili institucije, ako ovim Zakonom nije drugačije određeno; kao i da će zaposleni biti nepristrasni.

"Sve ove odredbe imaju cilj da očuvaju nezavisnost Ureda za reviziju i da onemoguće stavljanje Ureda pod direktni uticaj politike. Međunarodni okvir profesionalnih objava INTOSAI-ja je set međunarodno priznatih profesionalnih principa i standarda koji podržavaju učinkovito djelovanje vrhovnih revizijskih institucija u javnom interesu i koji podstiču kredibilitet i relevantnost državne revizije", navodi se.

Iz Ureda, također, podsjećaju da, u skladu sa Limskom deklaracijom, "vrhovne revizijske institucije mogu ispunjavati svoje zadatke objektivno i učinkovito samo ako su nezavisne od subjekta revizije i ako su zaštićene od vanjskog uticaja, i trebaju imati potrebnu funkcionalnu i organizacijsku nezavisnost za ispunjavanje njihovih zadataka".

"Prema Meksičkoj deklaraciji, revizijske institucije ne podliježu usmjeravanju ili miješanju zakonodavne ili izvršne vlasti u odabir predmeta revizije, planiranje, programiranje, provođenje, izvještavanje i praćenje rezultata revizija i organizovanja i upravljanja radom Ureda", također se navodi u saopćenju.

Nadalje se navodi da je u posljednjem Izvještaju o profesionalnoj ocjeni rada vrhovnih revizijskih institucija u BiH koju je provela SIGMA konstatovano je da "uredi za reviziju razvijaju svoje prakse u skladu sa očekivanjima unutar Okvira profesionalnih objava kako bi se izgradile nezavisne i kredibilne institucije koje obavljaju revizorski rad koji je, u objektivnom smislu, visokog kvaliteta. Uredi za reviziju su uložili dosta truda da sačine svoje revizijske prakse, uključujući izradu i primjenu pouzdanih, dobro postavljenih priručnika i metodologija za reviziju i vodiča za kontrolu kvaliteta. Ako posmatramo region, oni su lideri u izradi i provođenju revizija koje su usklađene sa standardima usvojenim u IFPP".

"Uredu je Zakonom o reviziji osigurana finansijska, operativna i funkcionalna nezavisnost u skladu sa INTOSAI-jevim Okvirom profesionalnih objava. Ostaje da se u skladu s tim Okvirom Ured uvrsti u Ustav, kako bi se u potpunosti ispunili međunarodni zahtjevi i UN-ova Rezolucija. Nezavisna, efektivna i kredibilna vrhovna revizijska institucija ključna je komponenta demokratskog sistema u kojem odgovornost, transparentnost i integritet predstavljaju neodvojivi dio stabilne demokratije. Umjesto da idemo naprijed i gradimo stabilnu demokratiju, politička dodjela Ureda je korak unazad u jačanju nezavisnih institucija i rušenje jednog od stubova demokratije", pojašnjava se u saopćenju.

U tom kotekstu, Ured za reviziju institucija poziva Parlament FBiH kao najviše zakonodavno tijelo i međunarodnu zajednicu da aktivno djeluju kako Ured za reviziju ne bi pao pod politički uticaj i kako bi nastavio profesionalno i objektivno raditi u skladu sa Zakonom i Međunarodnim revizijskim standardima.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()