Ovih šest parlamentaraca će nadzirati rad OSA-e

Imenovani zastupnici u brojne komisije

09.03.2023. 21:09
  • Podijeli:
parlament bih - anadolija-638899e405619.webp Foto: Anadolija

Predstavnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine (PSBiH) na 3. hitnoj sjednici donio je Odluku o izboru članova zajedničkih komisija oba doma PSBiH iz Predstavničkog doma.

Iz ovog Doma, u Zajedničku komisiju za odbranu i bezbjednost BiH izabrani su poslanici Sanja Vulić, Slavko Matić, Jasmin Imamović, Darko Babalj, Milan Dunović i Šerif Špago.

U Zajedničku komisiju za nadzor nad radom Obavještajno – bezbjednosne agencije BiH iz Predstavničkog doma izabrani su poslanici Milorad Kojić, Predrag Kožul, Albin Muslić, Sabina Ćudić, Šemsudin Mehmedović i Darko Babalj.

Ekonomske reforme

Iz Predstavničkog doma u Zajedničku komisiju za ekonomske reforme i razvoj izabrani su Nihad Omerović, Ermina Salkičević – Dizdarević, Šemsudin Dedić, Nermin Mandra, Čedomir Stojanović i Mladen Bosić.

U Zajedničku komisiju za evropske integracije iz Predstavničkog doma izabrani su poslanici Miroslav Vujičić, Mia Karamehić – Abazović, Saša Magazinović, Predrag Kojović, Denijal Tulumović i Branislav Borenović.

U Zajedničku komisiju za administrativne poslove iz Predstavničkog doma izabrani su Obren Petrović, Nebojša Radmanović, Marinko Čavara, Denis Zvizdić, Vlatko Glavaš i Amor Mašović.

Iz Predstavničkog doma u Zajedničku komisiju za ljudska prava izabrani su poslanici Ljubica Miljanović, Vlatko Glavaš, Midhat Čaušević, Aida Baručija, Milan Petković i Rejhana Dervišević.

Usvojena je i Odluka o imenovanju članova delegacija PSBiH iz Predstavničkog doma.

Interparlamentarna grupa

Za članove Interparlamentarne grupe BiH u Interparlamentarnoj uniji (IPU) iz Predstavničkog doma imenovani su poslanici Marinko Čavara, Denis Zvizdić, Ermina Salkičević – Dizdarević, Mladen Bosić, Safet Kešo i Miroslav Vujičić.

Za članove Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope (PSSE) iz Predstavničkog doma imenovani su Darijana Filipović, Saša Magazinović, Sabina Ćudić i Branislav Borenović. Za zamjenike članova Delegacije PSBiH u PSSE iz Predstavničkog doma imenovani su Mladen Bosić, Mia Karamehmedović – Abazović, Miroslav Vujičić i Šemsudin Dedić.

Za člana Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Organizacije za bezbjednost i saradnju u Evropi (PSOEBS) iz Predstavničkog doma imenovan je poslanik Albin Muslić.

Za člana Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Sjevernoatlantskog saveza (PSNATO) iz Predstavničkog doma imenovan je poslanik Obren Petrović.

CEI i PAM

Za članove Delegacije PSBiH u Centralnoevropskoj inicijativi (CEI) imenovani su poslanici Predrag Kožul, Aida Baručija i Mira Pekić.

Za članove Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Mediterana (PAM) iz Predstavničkog doma imenovani su poslanici Rejhana Dervišević i Vlatko Glavaš.

Za članove Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Unije za Mediteran (PSUzM) imenovani su poslanici Rejhana Dervišević i Amor Mašović.

Za članove Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (PSSEECP) iz Predstavničkog doma imenovani su poslanici Nermin Mandra, Mladen Bosić i Zlatan Begić. Za zamjenika članova ove Delegacije iz Predstavničkog doma imenovan je poslanik Nenad Grković.

Sukob interesa

Usvojena je i Odluka o imenovanju članova Komisije za odlučivanje o sukobu interesa, čiji je predlagač Zajednički kolegijum oba doma PSBiH. Iz Predstavničkog doma u ovu Komisiju imenovani su poslanici Slavko Matić, Denis Zvizdić i Mira Pekić.

Usvojena je i Odluka o imenovanju članova Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, čiji je predlagač Zajednički kolegijum oba doma PSBiH. U ovu Komisiju iz Predstavničkog doma imenovani su poslanici Ermina Salkičević – Dizdarević, Predrag Kožul i Milan Petković.

Predstavnički dom usvojio je i Zaključak o osnivanju Privremene zajedničke komisije oba doma PSBiH za provođenje procedure imenovanja članova Nezavisnog komisije za praćenje uslova boravka u zavodima, postupanje i poštivanje ljudskih prava lica nad kojima se izvršavaju krivične sankcije i druge mjere koje je izrekao u krivičnom postupku Sud Bosne i Hercegovine, strani sudovi za djela predviđena Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine ili međunarodnim ugovorom čija je potpisnica Bosna i Hercegovina ili drugi sud u skladu sa zakonom Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Zajednički kolegijum oba doma PSBiH. U ovu Privremenu zajedničku komisiju oba doma PSBiH iz Predstavničkog doma imenovani su poslanici Aida Baručija, Milorad Kojić i Darijana Filipović.

Procedura imenovanja

Usvojen je i Zaključak o osnivanju Privremene zajedničke komisije oba doma PSBiH radi provođenja procedure za imenovanje dva zamjenika generalnog revizora Kancelarije za reviziju institucija BiH, čiji je predlagač Zajednički kolegijum oba doma PSBiH. U ovu Privremenu zajedničku komisiju oba doma PSBiH iz Predstavničkog doma imenovani su poslanici Nermin Mandra, Darijana Filipović i Miroslav Vujičić.

Dom je usvojio i Odluku o izmjeni Odluke o imenovanju članova stalnih komisija Predstavničkog doma PSBiH. Usvajanjem ove Odluke u Komisiju za spoljne poslove Predstavničkog doma imenovan je poslanik Nihad Omerović umjesto poslanika Denisa Zvizdića, a u Komisiju za finansije i budžet Predstavničkog doma PSBiH umjesto poslanika Nihada Omerovića imenovana je poslanica Mia Karamehić – Abazović. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()