Odbor za ustavna pitanja NSRS danas o zakonu o referendumu i izbornom zakonu

Sjednicom će predsjedavati predsjednik NSRS Nenad Stevandić

18.06.2024. 08:29
  • Podijeli:
nsrs nsrs-649b160f37253.webp Foto: NSRS

Odbor za ustavna pitanja NSRS će danas u 12 sati održati sjednicu, a na predloženom dnevnom redu bit će zahtjevi za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa u vezi sa "zakonom o referendumu i građanskoj inicijativi" i "izbornim zakonom RS".

Sjednicom će predsjedavati predsjednik NSRS Nenad Stevandić.

Podsjećamo, na zasjedanju zajedničke komisije Vijeće naroda i NSRS od 27. maja nije postignuta saglasnost o izbornom zakonn manjeg bh. entiteta.

Zbog toga se prema parlamentarnoj proceduri u RS i sada se čeka očitovanje Ustavnog suda manjeg bh. entiteta.

Izborni zakon RS je usvojen na sjednici NSRS 19. aprila, a poslije toga Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS pokrenuo je zahtjev za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa, koji je odbijen.

Zbog toga što je zahtjev odbijen, zakazana je sjednica zajedničke komisije Vijeće naroda i NSRS, gdje je trebala biti postignuta saglasnost o ovom zakonu.

O oba prijedloga će sada odlučivati Ustavni sud RS.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()