Obavljeno javno saslušanje predstavnika Instituta za metrologiju BiH

"Indikativno je da se mjerenjem gledanosti medija unazad 10 godina bavila jedna agencija", rekla je direktor ovog instituta Milica Ristović Krstić

27.05.2024. 16:09
  • Podijeli:
KOMISIJA ZA KORUPCIJU PD PS BIH 27052024-665497e72b457.webp Foto: SRNA

Komisija za borbu protiv korupcije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH obavila je danas javno saslušanje predstavnika Instituta za metrologiju BiH po prijavama koje se odnose na uslove i tehničke okolnosti u postupku mjerenja gledanosti medija, te pitanje licenciranih kuća u drugim oblastima.

"Indikativno je da se mjerenjem gledanosti medija unazad 10 godina bavila jedna agencija", rekla je direktor ovog instituta Milica Ristović Krstić.

Ona je navela da se novim pravilnikom Instituta za metrologiju, koji je trenutno predmet upravnog spora koji se vodi u Sudu BiH, otvorilo tržište u ovoj oblasti.

Krstićeva je objasnila da se Institut nije bavio mjerenjem gledanosti, već da propisuje uređaje koji se za to koriste i imenuje laboratorije koje ispunjavaju uslove za verifikaciju uređaja za mjerenje gledanosti.

Ističući važnost djelokruga rada Instituta za metrologiju BiH, ona je kao ilustraciju navela da su prije donošenja pravila u zdravstvenim ustanovama u BiH korišteni ultrazvučni aparati koji su dobri za životinje i anesteziološki uređaji iz Drugog svjetskog rata.

Članovi Komisije bili su u prilici da postavljaju pitanja i prisutnim članovima Savjeta Instituta koji su objasnili da je riječ o savjetodavnom tijelu koje imenuje Savjet ministara.

Krstićeva je istakla da je sadašnji Savjet Instituta za metrologiju BiH imenovan 2020. godine i da su do sada imali dvije redovne sjednice, a da je imenovanju Savjeta prethodilo osam godina bez ovog tijela.

"U tih osam godina donesen je najveći broj podzakonskih akata Instituta jer je procjena tadašnjeg direktora bila da razvoj metrologije nije mogao čekati", rekla je Krstićeva i istakla da je Institut uvijek bio podrška Savjetu, koji ne učestvuje u izradi podzakonskih akata.

Ona je objasnila da su podzakonski akti i njihove izmjene donošene zbog potreba privrede, samog instituta, ali i zahtjeva u procesu pristupanja BiH EU, navodeći da je dio izmjena podzakonskih akata bio neophodan i zbog potrebe korekcije cijena usljed inflacije.

Član Komisije Milorad Kojić rekao je da je saslušanje organizovano kako bi se pravilnikom koji tek treba da bude donesen zaštitio nečiji interes.

"Drago mi je da su se neke vrste karata počele otvarati i da vidimo šta je bila intencija ovoga, ne da bismo vidjeli da li je nešto urađeno pogrešno nego da se nešto uradi u nečijem interesu. Izuzimam se iz toga, ne želim kao član Komisije da budem dio potencijalnog pritiska na bilo koga niti da amnestiram od odgovornosti bilo koga iz Instituta", rekao je Kojić.

Ocjenjujući da je saslušanje zloupotrijebljeno, on je naveo da je potrebno čuti i mišljenje prethodnog direktora Instituta za metrologiju BiH o donošenju pravilnika koji su na snazi.

Predsjedavajući Komisije Branislav Borenović rekao je da se od direktora Instituta za metrologiju moglo čuti da je predmet sudskog spora pravilnik koji se tiče mjerenja gledanosti televizijskih kuća u BiH, takozvanog piplmetra.

S obzirom na to da, na osnovu odluke Instituta, od danas jedina agencija za mjerenje televizijske gledanosti u BiH ne radi taj posao, Borenović je ocijenio da su mediji s pravom zabrinuti i da je pitanje da li će ih multinacionalne kompanije zaobići prilikom oglašavanja i time ugroziti njihovo poslovanje. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()