Na stolu bezbjednosna situacija u BiH: Odbor za bezbjednost NSRS zasijeda

Sjednicu je najavio predsjednik Odbora, SDS-ov Vukota Govedarica, a nakon što je ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez

05.12.2023. 12:56
  • Podijeli:
Narodna skupština RS foto Dejan Rakita:PIXSELL-648b24c648524.webp Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

U Banjaluci zasijeda Odbor za bezbjednost Narodne skupštine Republike Srpske. Ovo parlamentarno tijelo sastalo se nakon niza navoda zvaničnika o potencijalnim bezbjednosnim prijetnjama u zemlji.

Sjednicu je najavio predsjednik Odbora, SDS-ov Vukota Govedarica, a nakon što je ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez u programu N1 izjavio kako na području Republike Srpske postoje paravojni kampovi uspostavljeni od strane Ministarstva unutrašnjih poslova, a u kojoj se u saradnji sa pojedincima iz Rusije vrši obuka mladića, javla N1.

Helez je izjavio kako o svemu posjeduje i dokaze, koje javnosti nije predočio, a da imaju bilo kakva saznanja o ovim tvrdnjama negirali su iz Obavještajno-bezbjednosne agencije Bosne i Hercegovine, ali i EUFOR-a. Zbog ministrovih navoda, Tužilaštvo je formiralo predmet.

“Da li će Tužilaštvo ići do kraja… Ljudi koji su mi dali fotografije bit će svjedoci i oni će ustupiti fotografije. U toku dana pucaju plastičnim kuglicama, a navečer pravim mecima i naoružanjem! Imam dokaze i za to. To je sve posao Tužilaštva“, naveo je ministar odbrane nakon što je Tužilaštvo uzelo njegovu izjavu u svojstvu svjedoka.

Neposredno prije Helezove izjave predmet političkih trvenja u zemlji bilo je pismo poslanika iz Republike Srpske u državnom parlamentu koji su poslali Evropskom parlamentu i američkom Kongresu, a u kojem uz ocjenu političke situacije, tvrde i kako postoji realna prijetnja od terorističkih napada u kako “u Federaciji Bosne i Hercegovine postoje sela u kojima stanovnici provode šerijatski zakon”, ali i da su dijelovi zemlje naseljeni Bošnjacima “i dalje dok brojnim spavačkim ćelijama Al Quaide i ISIL-a”.

“Koje bi potencijalno mogle biti aktivirane, ako i kada stigne naređenje”, navedeno je uz ostalo.

Na stolu bi, očekuje se, trebalo biti i pitanje sajber bezbjednosti u Bosni i Hercegovini uslijed čestih napada na domene institucija. Zaključci sa sjednice Odbora trebali bi biti poznati oko 13:30.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()