Ministar pravde Davor Bunoza: Venecijanska komisija daje mišljenja koja nisu obavezujuća

Kazao je kako je imao priliku pročitati mišljenje te je na današnjoj ministarskoj konferenciji čak nakratko razgovarao sa predsjedicom Venecijanske komisije

27.06.2024. 17:20
  • Podijeli:
davor bunoza una-65fb12dc03ec7.webp Foto: UNA

Državni ministar pravde Davor Bunoza (HDZ) prokomentarisao je mišljenje Venecijanske komisije o načinu izbora sudija u Ustavni sud Bosne i Hercegovine (BiH).

Kazao je kako je imao priliku pročitati mišljenje te je na današnjoj ministarskoj konferenciji čak nakratko razgovarao sa predsjedicom Venecijanske komisije.

"I ona govori da joj nije jasno zašto se to navijački analizira. Oni samo daju mišljenja koja nisu obavezujuća. Moram reći da svih ovih godina u Ustavnom sudu BiH ne postoji etnički kriterij i danas šest domaćih sudaca mogu biti osobe srpske, hrvatke i bošnjačke nacionlnosti. Naš ustav to pitanje ne regulira", kaže Bunoza.

U mišljenju se, kaže, navodi novina koja bi morala dovesti do promjene Ustava BiH.

"Ono što jeste novina je da zahtjevaju stručne kriterije. U Švicarskoj ne moraju biti pravnici u Ustavom sudu. Naš Ustav propisuje da bude pravnih visokomoralnih kvaliteta. Pioritet BiH na evropskom putu je reforma Ustavnog suda, provođenje odluka Ustavnog suda i rješavanje statusa stranih sudija", kaže Bunoza.

Ističe da vlasti u BiH nastoje ispuniti svako mišljenje Venecijanske komisije.

"Jasno je da je ovdje potrebno čak mijenjanje ustava BiH, ali ni do sada etnička pripadnost nije bila uvjet, iako se poštivalo", rekao je Bunoza.

Na kraju je kazao da su domaće sudije u posljednih deset godina donijele najveći broj odluka Ustavnog suda.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()