Grlić Radman uvjeren: Nema ništa od mirnog razlaza koji zagovara Dodik

On je dodao da reakcije rokovodstva Srbije pokazuju da je „pred tom državnom dug put suočavanja s prošlošću“

24.05.2024. 15:49
  • Podijeli:
gordan grlić radman, 20 dec 2023 - foto  Igor Soban Pixsell-65a3f0f27c24e.webp Foto: Igor Soban/Pixsell

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman nakon sjednice Vlade govorio je o usvajanju Rezolucije o Srebrenici.

On je poručio da su međunarodni sudovi utvrdili da je u Srebrenici počinjen genocid i da ga Srbija nije spriječila i kaznila počinioce.

“Iz naše perspektive, namjera rezolucije jeste doprinijeti razumijevanju tog zločina, trajnom sjećanju na srebreničke žrtve i definisanje međunarodnog dana kada će se redovno obilježavati taj zločin kao opomena za budućnost”, rekao je Grlić Radman.

On je dodao da reakcije rokovodstva Srbije pokazuju da je „pred tom državnom dug put suočavanja s prošlošću“.

“Ova rezolucija nastoji doprinijeti da se zločin genocida nigdje nikada ne ponovi i ne proglašava niti jedan narod genocidnim. Tu se ništa pravno nije desilo, osim što se UN obavezao da kroz svoja tijela doprinese obilježavanju ovo zločina 11. jula”, naglasio je.

Na pitanje da li je zabrinut izjavama predsjednika RS Milorada Dodika u kojima najavljuje “mirni razlaz”, on je naveo da od toga nema ništa.

“On stalno izjavljuje otcjepljenje. Ono se sigurno ne može dogoditi na neki način na koji on priželjkuje. Sama činjenica da je BiH otvorila pristupne pregovore sa EU i da sve zemlje članice podržavaju teritorijalni integritet BiH, nisam siguran da bi se bilo kakav avanturizam ili negativne političke tendencije koje bi vodilie separatizmu, podržale. A treba imati u vidu šta smo prošli prije 30 godina. Nikome nije u interesu destabilizirati BiH i cijelu regiju”, naveo je on, prenosi Avaz.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()