CIK BiH ponovo priznao "sporni listić" PDP-a, iz SNSD-a poručuju: "Uložićemo žalbu"

Pet članova CIK-a bili su ZA da se prizna sporni listić PDP-a dok su dva bila protiv, i to sama predsjednica komisije Irena Hadžiabdić te Vlado Rogić

30.05.2024. 21:00
  • Podijeli:

Centralna izborna komisija BiH ponovo je priznala sporni listić liste PDP-a za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, a u vezi izbora delegata u ovu zakonodavnu instituciju iz Narodne skupštine Republike Srpske. 

Podsjetimo, Ustavni sud BiH još ranije je djelimično usvojio apeliciju PDP-a, nakon čega je Sud BiH ponovo vratio CIK-u na odlučivanje. Ipka, svi članovi CIK-a nisu bili ZA ovakvu odluku.

Pet članova CIK-a bili su ZA da se prizna sporni listić PDP-a dok su dva bila protiv, i to sama predsjednica komisije Irena Hadžiabdić te Vlado Rogić. Čim sam vidio listić, bilo je jasno da je nevažeći, kazao je Rogić.

"Osoba koja je tako kako je uradila, iskrižala taj glasački listić ili stavke na njemu, na način da se jasno vidi da on nije želio dati glas tome kome ovom odlukom sada glas pripada.
U svim slučajevima do sada glasovao sam da je nevažeći i glasovati ću i dalje da je nevažeći, a sve na temelju iskustva od preko 25 godina i naravno iščitavajući propise koje reguliraju područje izbora, "kazao je Vlado Rogić, član CIK-a BiH.

"Po mom pravnom shvatanju, smatram da nismo postupili po nalogu suda, mi nismo otklonili nedostatke u odluci od 5. jauara 2023. koja je poništena i koja je bila predmet apelacije pred Ustavnim sudom, naša odluka je poništena kako ste već i sami rekli jer je bila potpuno neobrazložena", mišljenja je Irena Hadžiabdić, predsjednica CIK-a BiH.

S druge strane, članica CIK-a Vanja Bjelica Prutina smatra da bolje obrazloženje prethodne odluke CIK nije mogao ponuditi.

"Obrazloženje nije dato zbog toga što je jasno da je u prethodna dva navrata kada smo odlučivali, većinski stav, ja mislim 2/3 stav ove komisije je bio da je riječ o važećem listiću, ja zaista ne mogu ponuditi obrazloženje za pravno tumačenje Suda BiH, ne ulazeći u njihovo pravo da donese tu odluku, ali ukoliko je sud smatrao da treba meritorno odlučiti na način da se ovaj glasački listić smatra nevažećim onda je po mom mišljenju trebao dati obrazloženje za takvu svoju odluku", kaže Vanja Bjelica Prutina.

"Ja ovaj listić, ako ulazimo u srž samu, vidim kao važeći listić, prema onome što ja znam i kako gledam na propis i standarde", tvrdi Željko Bakalar, član CIK-a BiH.

Podsjetimo, riječ je o listiću PDP-ovog kandidata Nenada Vukovića. Priznavanjem tog listića, Vuković bi imao 12 glasova, što znači jednako koliko i SNSD-ova kandidatkinja Snježana Novaković Bursać. Vuković za današnju odluku CIK-a kaže da je očekivana, i tvrdi - ukoliko dobijemo drugog delegata u Domu naroda, neminovni su razgovori o eventualnoj prekompoziciji vlasti na niovu BiH.

"Naravno da je to sve sada u ovom momentu na niovu hipotetike s obzirom da ako dođe do žrijeba da je to jedan od faktora koji će uticati značajno na cijeli scenarijo dokraja ovog događaja ali ako do nas dođe taj mandat sigurno da počinju razgovori o prekompoziciji vlasti a to će opet, kako bih rekao, ovući mnoga neka otvorena pitanja i bil bi vrlo interesantno kako će se ponašati političke partije iz Federacije a koje su u žiži interesovanja vezano za PS BiH", ističe Nenad Vuković, potpredsjednik PDP-a.

Vuković se nada da će doći do žrijeba koji će na kraju odlučiti čiji će delegat dobiti mandat u Domu naroda. No iz SNSD-a poručuju - uložiti ćemo žalbu i vjerujemo da će ona biti uvažena.

"I da će se prepoznati ono što je potpuno jasno, a to je da se radi o nevažećem glasačkom listiću, da se radi možda o tome da je neko poručio da ga PDP ne zanima, jer je prekrižio cijeli PDP, ali nikako se ne radi o tome da je bilo ko imao namjeru da podrži listu PDP-a", kaže Radovan Kovačević, iz SNSD-a.

A današnja odluka CIK-a, poručuje Kovačević, nastavak je ujedinjene borbe jednog dijela međunarodne zajednice, političkog Sarajeva i opozicije iz Republike Srpske, protiv, kako kaže, prava, pravde i narodne volje Republike Srpske.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()