Apel za povlačenje: OSCE osuđuje odluke NSRS o izbornom zakonu

Kako naglašavaju, takvi koraci potkopavaju dostignuća postignuta u smislu ključnih reformi i ugrožavaju nedavni napredak u zemlji

19.04.2024. 08:32
  • Podijeli:
osce_anadolija 1-1663656866791.webp Foto: Anadolija

OSCE apeluje na Narodnu skupštinu Republike Srpske da povuče Izborni zakon usvojen 18. aprila i poziva sve političke lidere u Bosni i Hercegovini da rade konstruktivno na nivou državnih institucija.

Predsjedavajući OSCE-a, ministar vanjskih i evropskih poslova i trgovine Malte Ian Borg i generalna sekretarka OSCE-a Helga Maria Schmid osudili su odluke Narodne skupštine Republike Srpske na jednostranom prenosu nadležnosti sa države na entitet nivou sa ciljem stvaranja paralelnog izbornog sistema unutar entiteta. Ove radnje su protiv ustavnog poretka Bosne i Hercegovine uspostavljanjem paralelnih struktura koje narušavaju ukupnu sigurnost i stabilnost zemlje. OSCE ponovo potvrđuje svoju snažnu podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu Bosne i Hercegovine navodi se u njihovom saopćenju.

Kako naglašavaju, takvi koraci potkopavaju dostignuća postignuta u smislu ključnih reformi i ugrožavaju nedavni napredak u zemlji. Retorika i akcije koje izazivaju podjele ugrožavaju stabilnost i štete demokratskim pravima građana.

OSCE apeluje na Narodnu skupštinu Republike Srpske da povuče Izborni zakon usvojen 18. aprila i poziva sve političke lidere u Bosni i Hercegovini da rade konstruktivno na nivou državnih institucija uz fokusiranje na unapređenje neophodnih reformi u interesu svih građana.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()