Ambasada Azerbejdžana u BiH suočena s bojkotom zbog načina glasanja o Rezoluciji o Srebrenici

Ovaj svojevrsni bojkot uslijedio je nakon što je predstavnik Azerbejdžana u Generalnoj skupštini UN-a jučer bio suzdržan kod glasanja o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici

24.05.2024. 23:00
  • Podijeli:
rezolucija o srebrenici glasanje reuters-664f6ac086495.webp Foto: Reuters

Ambasada Azerbejdžana u Bosni i Hercegovini zakazala je za 27. maj prijem, povodom Dana nezavisnosti Azerbejdžana. No suočena je sa odbijenicama.

Ovaj svojevrsni bojkot uslijedio je nakon što je predstavnik Azerbejdžana u Generalnoj skupštini UN-a jučer bio suzdržan kod glasanja o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

"Lični interes mi nikada nije bio imperativ, te koliko god neke odluke mogle biti teške, nemaju cijenu kada je riječ o istini i činjenicama. Kalkuliranje sa genocidom nad Bošnjacima je crvena linija", napisao je analitičar Admir Lisica, koji je uz ovaj status na Facebook profilu objavio pozivnicu i njegov odgovor Ambasadi Azerbejdžana u kojem navodi da koristi priliku da ih obavijesti da neće biti u prilici prisustvovati događaju.

Na svom Facebook profilu se oglasio i Adnan Efendić, zastupnik SDA u Parlamentu FBiH i predsjednik Općinske organizacije SDA Novi Grad Sarajevo, sa istim stavom.

"Poštovani,

Primio sam Vaš poziv za prisustvovanje svečanosti povodom obilježavanja 106. godišnjice nezavisnosti Republike Azerbejdžan u hotelu Randon Plaza u, i želim izraziti svoju zahvalnost na pozivu.

Međutim, iz dubokog uvjerenja da Vaša država nije pokazala suosjećanje prema genocidu koji je počinjen u Srebrenici, moram Vas obavijestiti da se ne mogu odazvati na vas poziv.

Razlog za moje odsustvo proizlazi iz odluke Azerbejdžana da ne podrži Rezoluciju o genocidu. Kao građanin Bosne i Hercegovine, smatram da je podrška ljudskim pravima i osuda genocida koji je počinjen nad mojim narodom od civilizacijskog značaja za cijeli svijet, a nama samo mala utjeha za ranu koja će zauvjek ostati u našim srcima. Stoga, u ovom trenutnu, doživljavam svoje sudjelovanje na događajima koji organizirate, suprotno mojim moralnim ljudskim vrijednostima", napisao je Efendić.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()