Žene žrtve nasilja zarobljene u tromosti sistema

Porast svih oblika nasilja nad ženama

11.10.2023. 20:30
  • Podijeli:

Žene žrtve nasilja u velikom broju slučajeva nikada ne prijave nasilje. Zakoni postoje ali na papiru. U praksi se teško primjenjuju a u tom lancu, odgovornost bi trebalo da snose svi. Alarmantni podaci i porast svih oblika nasilja, odavno su upalili alarm za uzbunu. Dodatni problem je lako dostupno i nelagalno oružje. U Bosni i Hercegovini samo tokom ove godine, ubijeno je pet žena dok je isto toliko zabilježeno pokušaja ubistava. 

Potezanje obarača, pucanj i ubistvo – žene. 11.avgust Gradačac. Nermin Sulejmanović ubio je nevjenčanu suprugu i još dvije osobe, tri ranio. Tokom policijske akcije, počinio je samoubistvo. Devet dana nakon ovog tragičnog događaja, novi slučaj femicida. 20. avgust Živinice. Ubijena žena, partner izvršio samoubistvo. Ekstremna mržnja koja zvršava kobno - femicidom. A femicid je rodno zasnovano ubistvo žene, samo zato što je žena. Svakog trenutka postoji mogućnost da se slični scenariji ponove, jer je nasilje sveprisutno.

‘’Imali smo žene koje su nam se obraćale za podršku koje su rekle da su njihovi supruzi spavali cijeli život sa pištoljem ispod jastuka i onda se njoj postavi pitanje zašto nije prijavila? One su ustvari stalno u strahu,’’ navodi Gorica Ivić, izvršna direktorka Fondacije ‘’Udružene žene’’ Banjaluka.

Zvanično - nasilje je u porastu i to svih oblika. Samo u Sigurnoj kući u Banjaluci, trenutno su smještene 22 osobe. Podaci u BIH su zabrinjavajući. Tokom ove godine, zabilježeno je pet ubistava žena i isto toliko pokušaja ubistava. Prošle godine u Federaciji BIH prijavljena su 1.124 slučaja nasilja u porodici. U Republici Srpskoj 1.034 slučaja dok je u 91 slučaju oduzeto oružje.

‘’Ono što je važno jeste da je samo 70 hitnih mjera zaštite provedeno u odnosu na ovaj broj 1.034 i predloženo je oko 24 zaštitne mjere što je mali broj u odnosu na broj prijavljenih slučajeva. Imamo povećanje slučajeva nasilja u porodici, pogotovo za regiju koju pokriva Policijska uprava Banjaluka, to je za nekih prvih šest mjeseci bilo 65 odsto,’’ ističe Ivićeva.

U BIH na snazi je čak 12 zakona o oružju. Samo tokom prošle godine, registrovano je 348.692 komada oružja. U toku je i kampanja pod nazivom ‘’Poštuj život, ne oružje’’ a u kojoj učestvuju MUP Republike Srpskžrtve, svih deset kantonalnih minsitarstva unutrašnjih poslova Federacije BIH kao i Policija Brčko distrikta. Ova akcija je odgovor na veliki broj incidenata uzrokovanih vatrenim oružjem sa tragičnim posljedicama. S posebnim fokusom na femicid, odogovrno držanje ali i predaju nelegalnog oružja.

‘’Prilikom intervencija policijskih službenika u slučajevima nasilja u porodici u Republici Srpskoj, u 77 slučajeva učinilac nasilja posjedovao oružje, od čega je u tri slučaja isto i upotrijebio,” saopštili su iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Žrtve kada se odluče da prijave nasilje nailaze na brojne prepreke i često su nezaodovljne odgovorom sistema a najviše brzinom njihove rekacije. Porazno zvuče podaci da u 84 odsto slučajeva nasilje u porodici i intimnim vezama nikada ne bude prijavljeno. Čak 70 odsto istraga prijavljenih slučajeva nadležnim tužilaštvima bude obustavljeno, podaci su Ženske mreže BIH. Ne zaboravite da je zakonska obaveza prijaviti nasilje, nemojmo biti nijemi posmatrači. Da se više nikada ne začuje pucanj, vrisak niti podigne ruka na jednu ženu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()