Zanemaruju rođenu djecu: Sve više nesavjesnih roditelja ne plaća alimentaciju

Kada će Alimentacioni fond početi da funkcioniše, za sada se ne zna

28.02.2023. 08:58
  • Podijeli:

U BiH nema zvaničnih podataka o tome koliko se porodica suočava s nemogućnošću naplate alimentacije. Iako se ovaj problem karakteriše kao krivično djelo, odnosno kao jedan vid zanemarivanja djeteta, u sudskoj praksi, zbog toga još niko nije odgovarao. Roditelji spas vide u Zakonu o alimentacionom fondu, koji bi trebalo da reguliše to pitanje.

Predstavnici udruženja jednoroditeljskih porodica pozdravljaju ovaj Zakon, ali ipak smatraju da on nije najbolje koncipiran. Pa tako, umjesto da Fond reaguje odmah po neplaćanju alimentacije, ostavljen je prostor od tri mjeseca.

"U drugim zemljama u kojima to funkcioniše sistem ide tako da ako roditelj koji mora da uplati alimentaciju, ne uplati u roku od pet dana, postoji uvijek zakonski rok do kojeg se mora uplatiti alimentacija, ako se ne uplati do tog roka država uskače i uplaćuje taj novac. "Država preuzima na sebe odgovornost da potražuje ono što je bilo obavezno da se uplati i u isto vrijeme kaznu ili kamatu naplaćuje", kaže Dijana Miljatović, iz Udruženja samohranih roditelja "Ponos" Banja Luka.

Obaveza svakog roditelja, i moralna i zakonska, je da se brine i izdržava svoju djecu. Nažalost, nesavjesnih roditelja je sve više.

„Po brojevima koji su poznati u javnosti radi se o preko 300 porodica, a istraživanja u Banjaluci su pokazala da samo 7% onih roditelja koji ne žive sa djecom a imaju obavezu da ih izdržavaju svoje obaveze ispunjavaju u potpunosti, a oko 20% to radi povremeno", kaže Mirna Savić Banjac, poslanik PDP u NSRS.

Pravo djeteta na izdržavanje, jedno je od osnovnih prava zagarantovano članom 27. Konvencije o pravima djeteta Ujedinjenih nacija.

"To izdržavanje ima za cilj da zadovolji prvenstveno potrebe djeteta, i kao što ste doprinosili njegovom izdržavanju dok ste bili u braku, ta vaša obaveza ne prestaje ni kada vi ne živite zajedno. Međutim, to se u praksi često tumači da će sad s tim novčanim iznosom drugi roditelj da radi ne znam šta ali činjenica je da se to daje isključivo djetetu", kaže Gordana Rajić, ombudsman za djecu.

Zbog neplaćanja alimentacije, mnogi roditelji često su prinuđeni da rade po nekoliko poslova, jer jedna plata nije dovoljna, pogotovo ako se brinu o većem broju djece. Problem je kažu i u tome što razvedeni roditelji nisu prepoznati u zakonu koji je potrebno redefinisati.

"Samohrani roditelj, po našem zakonu, je onaj roditelj koji vrši samostalno roditeljsko pravo a čiji je drugi roditelj živ ili poznat. Dok mi smo, imamo samo status razvedenog roditelja, a pri tome u praksi smo zaista samohrani roditelji", kaže Snežana Stojanović, predsjednica Udruženja jednoroditeljskih porodica "Iskra" Istočno Sarajevo.

Zakon o privremenom izdržavanju, Vlada je u proceduru uputila još prije devet mjeseci, ali kada će Alimentacioni fond početi da funkcioniše, za sada se ne zna.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()