UNA istražuje: Zašto djeca ne žele da budu zanatlije?

Neće djeca da uče zanat, neće da prljaju ruke - hoće da rade neke lakše poslove, kaže naš sagovornik, autoelektričar

28.06.2023. 21:07
  • Podijeli:

Srbija - nekada zemlja zanatlija, danas zemlja menadžera. Vrijeme kada su se stari zanati visoko vrjednovali davno je prošlo - danas je gotovo sramota ako kažete da ste obućar, vodoinstalater, automehaničar, moler. Pokušali smo da saznamo zašto djeca ne žele da budu zanatlije.

Jun - idealan period za renoviranje stana - međutim ukoliko nismo na vrijeme kaparisali radnike - moraćemo da odložimo renoviranje za jesen. Tri, četiri mjeseca - otprilike se toliko čeka na usluge tih zanatlija. U Srbiji je sve teže doći do molera, zidara, električara, vodoinstalatera, autoelektričara... Zašto?

"Neće djeca da uče zanat, neće da prljaju ruke - hoće da rade neke lakše poslove, da budu IT-evci. Poslao bih djeci poruku da upišu zanat, ne mora da bude iz auto-struke, može da bude iz bilo koje struke jer zanat je zlato. Pa biće nas sve manje. Što kaže jedan kolega - mi smo posljednja generacija majstora. Kad mi odemo u penziju, neće više biti majstora", kaže Aleksej Ristić, autoelektričar.

Iako među mladima postoje predrasude, zanatlije nam dokazuju da je moguće živjeti od posla koji vole i od koga zarađuju platu jednaku platu u IT industriji.

"Trenutno je takva situacija da svaki zanatlija može da pronađe posao odmah, s obzirom na to da je stanje u privredi takvo da svih zanatskih zanimanja nedostaje na tržištu i jednostavno ukoliko se bilo ko pojavi eventualno na evidenciji - ne zadržava se duže od jednog dana", kaže Jelena Jevtović iz Unije poslodavaca.

Znači potražnja je velika, ponuda je mala - tako da su zanatlije sada u najboljoj poziciji u smislu zaposlenja - smatraju u Uniji  poslodavaca - a to potvrđuje i njihova dnevnica koja se kreće od 50 do 90 evra.

"Imali smo oglas za vodoinstalatera gdje je početna plata iznosila 240.000 dinara i mogućnost stanovanja ukoliko niste iz Beograda upravo je tolika potražnja. A sa druge strabne ovog primjera za elektrićara da je početna bila 150.000 sa mogućnošću da raste tokom vremena", kaže Miloš Turinski iz Infostuda.

Sutra i u petak do 15 časova portal "Moja srednja škola" otvoren je za želje svršenih osnovaca i njihovih roditelja.

"Očekuje nas u narednim danima popunjavanje liste opredjeljenja za nastavak školovanja ili lista želja a zatim i upis u srednje skole", kaže Đorđe Milićević, ministar prosvete.

Da li će se na listi želja naći i zvanja poput autoelktričara, zidara, molera - saznaćemo 3. jula kada bude izašao finalni raspored upisa budućih srednjoškolaca. Do tada - iz Unije poslodavaca poručuju da je,  pored animiranja djece da upisuju zanatske škole, potrebno edukovati i roditelje. Jer, mnogi roditelji žele da njihovo dijete stekne fakultetsku diplomu, ali često ne razmišljaju i o tome od čega će to dijete kasnije živeti.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()