Saudijska Arabija otkrila nova nalazišta nafte i plina

Najveći svjetski izvoznik sirove nafte i lider Organizacije zemalja izvoznica nafte

02.07.2024. 13:17
  • Podijeli:
nafta_busotina_eksploatacija_foto_shutterstock.jpg Foto: Shutterstock

Vlasti Saudijske Arabije saopćile su danas da su otkrile nova bogata nalazišta nafte i prirodnog plina na istoku te zaljevske zemlje, javlja Anadolija.

Saudijski ministar energetike princ Abdulaziz bin Salman rekao je da je otkriće novih rezervi nafte i gasa djelo državna naftna kompanija Aramco, javlja novinska agencija SPA.

– Aramco je otkrio dva nekonvencionalna naftna polja, jedno arapsko ležište lake nafte, dva polja prirodnog gasa i dva rezervoara prirodnog gasa u Istočnoj provinciji i Rub’ al Khaliju – rekao je ministar.

Saudijska Arabija je najveći svjetski izvoznik sirove nafte i lider Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC).

Aramcoova proizvodnja nafte dostigla je 500.000 barela dnevno (bpd) 1949. godine, a kompanija trenutno proizvodi oko devet miliona barela dnevno, što je čini jednim od najvećih svjetskih proizvođača.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()