Odlučila većina: NSRS vratio grb sa dvoglavim orlom i himnu Bože pravde

Izmjene zakona su usvojene većinom glasova vladajuće koalicije okupljene oko SNSD-a. Očekivati je da će izmjene biti osporene pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine.

04.07.2024. 14:46
  • Podijeli:
narodna skupština republike srpske, republika srpska - 12 mart 2024 - Dejan Rakita PIXSELL-65f1f251b7303.webp Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Narodna skupština Republike Srpske je danas glasovima većine poslanika usvojila Zakon o grbu kojim se za grb RS-a uvodi tzv. Nemanjički grb sa dvoglavim orlom, a za himnu, himna Bože pravde koju koristi i Srbija.

Izmjene zakona su usvojene većinom glasova vladajuće koalicije okupljene oko SNSD-a. Očekivati je da će izmjene biti osporene pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine.

Zakon je usvojen sa 56 glasova, za tri glasa protiv i bez suzdržanih glasova.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 2006. godine proglasio za neustavnim grb Republike Srpske, a nakon toga je NSRS-a 2007. godine umjesto grba usvojila amblem sa slovima RS. Neustavnim je proglašena i himna RS-a.

Razlog za proglašavanje neustavnim je bilo to što na grbu i u himnoj nisu bili zastupljeni simboli ostalih konstitutivnih Naroda, piše Kllix.

Kako novi grb i himna koje je danas usvojila NSRS-a, takođe nemaju obilježja drugih naroda očekivati je da će biti osporeni pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()