Rubljov neće u Pariz

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) objavio je ažurirani popis od 31. neutralnih sportista koji su prihvatili poziv i na njemu su pobjednik US Opena 2021. Danil Medvedev i 22. teniserka svijeta Jekaterina Aleksandrova

02.07.2024. 13:10
  • Podijeli:
rubljov AP PhotoManu Fernandez tanjug-6637e26c1d994.webp Foto: AP PhotoManu Fernandez Tanjug

Osvajač zlatne medalje u mešovitim parovima iz Tokija Andrej Rubljov i teniserke Darija Kasatkina i Ana Kalinskaja su među 12 predstavnika Rusije i Belorusije koji su odbili pozive da se takmiče kao neutralni sportisti na Olimpijskim igrama u Parizu.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) objavio je ažurirani popis od 31. neutralnih sportista koji su prihvatili poziv i na njemu su pobjednik US Opena 2021. Danil Medvedev i 22. teniserka svijeta Jekaterina Aleksandrova.

Šesti teniser svijeta Rubljov, Kasatkina (WTA-12.) i Kalinskaja (WTA-18.) odbili su pozivnice za nastup, zajedno sa Karenom Hačanovim i Ljudmilom Samsonovom, prenosi Sport klub.

Beloruskinja Viktoria Azarenka, koja živi u SAD-u, osvojila je zlato u parovima i bronzu u singlu u Londonu 2012., prihvatila je poziv.

Gimnastičar Ivan Litvinovič, koji je pre tri godine osvojio zlato za Belorusiju na trampolinu u Tokiju, i ruski kanuist Aleksej Korovaškov, bronzani u Londonu, takođe su među sportstima koji su prihvatili poziv MOK-a.

Sportisti iz Rusije i Bjelorusije, zbog rata u Ukrajini, neće učestvovati na Igrama u Parizu, osim njih nekoliko koji će se takmičiti kao neutralni  bez zastave i himne. Oni su prošli provjeru kako bi se potvrdilo na nemaju veze sa ruskom vojskom.

Rusija je osudila ograničenja i ocijenila ih kao diskriminišuća. Portparol ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da MOK klizi ''u rasizam i neonacizam''.

Olimpijske igre u Parizu održavaju se od 26. jula do 11. avgusta.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()