U Sarajevu počeo Digitalni samit Zapadnog Balkana

Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine domaćin je dvodnevnog Šestog digitalnog samita Zapadnog Balkana, najvećeg digitalnog događaja u regiji

04.10.2023. 10:07
  • Podijeli:
samit_diigtalni_sarajevo_anadolija 1-651d18d996e69.webp Foto: Anadolija

Šesti digitalni samit Zapadnog Balkana, najveći digitalni događaj u regiji, počeo je danas Sarajevu, javlja Anadolija.

Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine domaćin je dvodnevnog Šestog digitalnog samita Zapadnog Balkana, najvećeg digitalnog događaja u regiji.

Ovaj prestižni događaj okupio je visoke predstavnike vlada i ekonomija sa Zapadnog Balkana, Evropske komisije, kreatore poslovne politike i vodeće stručnjake iz oblasti informacijsko-komunikacijskih tehnologija, digitalne integracije i transformacije.

Kroz raznovrsne panel diskusije i konferencijske sesije, tokom dvodnevnog samita, pružit će se dublji uvid u najnovije trendove i izazove digitalnog svijeta.

Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, u uvodnom govoru ukazala je na važnost organizovanja događaja kakav je Digitalni samit Zapadnog Balkana.

"Ovo okupljanje najbolja je prilika koja će omogućiti da zajedno istražimo i oblikujemo budućnost naše regije i to upravo kroz digitalne tehnologije i ubrzanu transformaciju društva kojoj svjedočimo. Bosna i Hercegovina i zemlje Zapadnog Balkana imaju ogroman potencijal. Da bismo ga ostvarili moramo raditi zajedno, moramo dijeliti ideje, iskustva i najbolje prakse. Moramo sarađivati kako bismo uspješno prevladali sve izazove i iskoristili prilike koje nam digitalna era donosi", istakla je Krišto.

Zbog toga smatra da ovaj Samit predstavlja jedan od ključnih koraka prema boljoj budućnosti za sve nas.

"Gdje će saradnja i inovacija biti temelj naše zajedničke perspektive. Stoga ću još jednom naglasiti da upravo saradnju i razmjenu ideja između naših zemalja čini temelj za snažniju i stabilniju i prosperitetniju regiju. Naša zajednička budućnost leži u povezivanju, a digitalne tehnologije su ključna sredstva u ostvarivanju tog cilja. Činjenica je da digitalne tehnologije imaju potencijal da donesu promjene u naše društvo, one nam pružaju priliku da poboljšamo obrazovanje, zdravstvo, komunikaciju i infrastrukturu. On epotiću inovacije i ostvaruju nova radna mjesta", naglasila je Krišto.

Mišljenja je da bi se ostvario puni potencijal koji pruža digitalizacija mora se aktivnije raditi na ostvarivanju povoljnog okruženja za razvoj i primjenu dostignuća u ovoj oblasti.

"Na svom putu prema euroatlantskim integracijama, Bosna i Hercegovina se nalazi na digitalnom raskršću i ne smije zaostajati u odnosu na ostale zemlje. Trenutni egzatni pokazatelji nisu na našoj strani i oslikavaju realnu sliku u kojoj se nalazimo. Nažalost, mi u Bosni i Hercegovini još uvijek nemamo jedinstveni okvir za razvoj digitalnog sistema što je glavna i pretpostavka našeg daljnjeg digitalnog razvoja. Izrada i usvajanje strateških dokumenata je ono na čemu moramo intenzivno i hitno raditi kako bismo načinili neophodan iskorak", dodala je Krišto.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()