Sindikat srednjih škola HNK donio odluku o stupanju u generalni štrajk

Po Zakonu o radu se ne može početi štrajk bez procesa mirenja

11.05.2024. 09:55
  • Podijeli:
obrazovanje-pixabay.jpg

Na sjednice Središnjeg odbora Sindikata srednjih škola HNK održanoj 10.5.2024. godine donesena je Odluka o generalnom štrajku.

Po Zakonu o radu se ne može početi štrajk bez procesa mirenja.

“Kanton je sindikatu dostavio odgovor da nemaju listu miritelja, ali federalno ministarstvo ima tu listu miritelja. Donijeta je Odluka o datumu početka generalnoga štrajka kao i najava štrajka i federalni ministar bi trebao u roku od tri dana imenovati miritelja s federalne liste koji bi pokrenuo proces mirenja. Središnji Odbor je glasovanjem kao datum stupanja u generalni štrajk izglasao 4. 9. 2024. godine”, navode iz Sindikata srednjih škola HNK.

Zahtjevi za Generalni štrajk su slijedeći: isplata jednokratne pomoći, povećanje plaće 30 posto, napredovanje u struci (mentor 8%, savjetnik 15%), raspisivanje natječaja na neodređeno, isplata tužbi te mjesečno usklađivanje toplog obroka s prosječnom plaćom u Federaciji.

Podsjetimo, članovi ovog sindikata održali su proteste u februaru te su imali iste zahtjeve.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()