PU Banjaluka: Pod istragom novinar, urednici i službeno lice

"Novinar napisao tekst sa podacima iz istrage koja je u toku, a koji se nisu smjeli objaviti", tvrde u PU Banjaluka

24.02.2023. 22:24
  • Podijeli:
policija_una_mala_crop.jpg Foto: UNA

Banjalučka policija oglasila se o slučaju saslušanja novinara i urednika "EuroBlica" i portala "Srpskainfo" Nikole Morače, Siniše Trkulje i Borisa Lakića navodeći da osim protiv njih preduzimaju i istražne radnje protiv nepoznatog službenog lica zbog sumnje da su počinili krivično djelo povreda tajnosti postupka.

"Za sada nepoznato službeno lice se sumnjiči da je učinilo dostupnim podatke iz istrage koja je u toku, a koji se nisu smjeli dati u ovoj fazi postupka, dok se lice N.M. sumnjiči da je napisalo tekst sa podacima iz istrage koja je u toku, a koji se nisu smjeli objaviti, a koji su lica S.T. i B.L. svojim odborenjem učinila dostupnim javnosti u dnevnim novinama i digitalnom izdanju", navodi se u saopštenju PU Banjaluka.

Dodaju da su novinari i urednici po nalogu postupajućeg tužioca OJT Banjaluka pozvani da u svojstvu osumnjičenih daju izjavu u PU Banjaluka, te da su se sve trojica odazvala.

"Lice N.M. je izjavu dalo u prisustvu svog advokata, te su neistinite tvrdnje ovog lica da je na njega vršen pritisak da "oda" svoj izvor. Tako nešto može potvrditi i sam advokat ovog lica. Isto tako, licu N.M. je po nalogu postupajućeg tužioca, a u skladu sa članom 130. Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske, privremeno oduzet mobilni telefon koji je isti dobrovoljno predao policijskim službenicima, te je predmet odmah deponovan u Osnovnom sudu u Baljaluci", navode u PU Banjaluka.

Naglašavaju da krivično djelo koje se stavlja na teret Morači nije zbog kako on navodi odbijanja da oda svoj izvor i navodnog njegovog postupanja po novinarskim postulatima.

"Po nalogu postupajućeg tužioca prema licu su preduzmanje mjere i radnje zbog sumnje da je počinio krivčno djelo povreda tajnosti postupka u kojem se jasno navodi sankcija za onog ko neovlašteno otkrije ono što je saznao u sudskom, prekršajnom, upravnom ili drugom zakonom propisanom postupku, a što se po zakonu ne može objaviti ili je odlukom suda ili drgog nadležnog organa proglašeno kao tajna", navode u PU Banjaluka.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()