Priređivači igara na sreću nisu prijavili 23 miliona KM poreza

Polazna tačka bila je Elektronska video lutrija (EVL) Banjaluka u većinskom vlasništvu Lutrije Republike Srpske, koja ima monopol na elektronske igre na sreću

02.07.2024. 17:00
  • Podijeli:
kockanje_una.jpg Foto: UNA TV

Inspektori Uprave za indirektno oporezivanje BiH završili su veliku kontrolu priređivača igara na sreću u kojoj su im naknadno obračunali 22,7 miliona maraka poreza, saznaje portal CAPITAL.

Polazna tačka bila je Elektronska video lutrija (EVL) Banjaluka u većinskom vlasništvu Lutrije Republike Srpske, koja ima monopol na elektronske igre na sreću.

Podaci koji su prikupljeni prilikom kontrole tog preduzeća bili su osnov za dalji rad inspektora koji su na kraju prekontrolisali čak 71 preduzeće koje se bavi posredovanjem ili organizacijom igara na sreću.

Od ukupno obračunate sume, 10,6 miliona KM su naknadno utvrđene poreske obaveze po osnovu posredničke naknade zadržane u lancu priređivanja, dok se 11,8 miliona KM odnosi na obračunati PDV za primljene usluge iz inostranstva.

Međutim, kako nam je potvrđeno, većina postupaka je osporena od strane priređivača koji su ulagali žalbe i primjedbe, a sigurno je da će dobar dio njih tražiti sudsko odlučivanje.

Naime, firme koje su učestvovale u lancu priređivanja zadržavale su puni iznos naknade tretirajući ga kao neoporeziv jer su po Zakonu o porezu na dodatu vrijednost u BiH, kao i podzakonskim aktom, igre na sreću su oslobođene od plaćanja PDV-a.

“Međutim, u kontrolama je utvrđeno da većina tih obveznika nisu bili neposredni nosioci odobrenja za priređivanje, a predmetno oslobađanje se isključivo odnosi na organizatore koji za tu djelatnost imaju odobrenje nadležnog organa i obuhvataju samo promete usluga koje su povezane sa djelatnošću igara na sreću”, kazali su iz UIO BiH u odgovoru na pitanja CAPITAL-a.

Zbog takvog pogrešnog stava, dodaju oni, pojedina preduzeća se nisu ni registrovala u sistem PDV-a, nisu obračunavali, niti plaćali PDV.

Prema tumačenju iz UIO BiH svaki drugi vid angažovanja u ovoj djelatnosti, poput posredništva između onog ko ima odobrenje za priređivanje i onog ko krajnjem korisniku pruža određenu vrstu igre, ne može biti oslobođen od plaćanja PDV-a.

Takođe, usluge koje nemaju karakter igara na sreću kao što je na primjer nabavka radi dalje prodaje kockarskih aparata ne mogu se osloboditi plaćanja poreza.

Iz UIO BiH kažu da su priređivači koji su angažovali neko preduzeće u inostranstvu za određenu uslugu takođe bili u obavezi da obračunaju prijavu i plate PDV na jedinstveni račun, što se, kako je utvrđeno kontrolom, nije radilo.

“U kontrolama je utvrđeno da većina obveznika nije obračunavala, ni plaćala PDV na primljene ino usluge”, navode u UIO BiH.

Inače, postojao je i dio preduzeća, doduše manji, koja su radila u skladu sa zakonom i propisima. Riječ je o privrednicima koji su bili se bavili uglavnom ugostiteljstvom i kod kojih nisu utvrđeni značajniji iznosi dodatne poreske obaveze.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()