Ove godine u RS 11 nesreća u željezničkom saobraćaju: Jedno lice stradalo, jedno teško povrijeđeno

Na današnjem sastanku dogovoreno je da "Željeznice Srpske" podatke o neispravnosti na pružnim prelazima i signalizaciji, uzrokovanim vremenskih nepogodama, obavještava Auto-moto savez

08.12.2023. 15:02
  • Podijeli:
Prelaz pruge_pružni prelaz_voz_Foto Pixabay-64c14ff6532ac.webp Foto: Pixabay

U Republici Srpskoj u ovoj godini u željezničkom saobraćaju desilo se 11 saobraćajnih nezgoda u kojima je jedno lice poginulo, a jedno teško povrijeđeno, izjavio je Srni zamjenik direktora republičke Agencije za bezbjednost saobraćaja Milija Radović.

Radović je nakon sastanka predstavnika subjekata bezbjednosti saobraćaja koji sprovode preventivnu aktivnost "Oprezni paze na pružne prelaze", a na kojem je razmatran izvještaj o stanju bezbjednosti u ovoj oblasti, rekao da na području opštine Modriča postoje 24 pružna prelaza, od čega je 18 sa nižim nivoom bezbjednosti.

Prema njegovim riječima, na sastanku je bilo riječi o sprovođenju Zakona o željeznicama i ukidanju pružnih prelaza gdje je razmak manji od dva kilometra.

"Kako smo čuli od predstavnika opštine Modriča, postoji saglasnost za ukidanje jednog prelaza na području ove opštine i uslovna saglasnost za ukidanje drugoga pružnog prelaza, ali tek sredinom iduće godine dok se ne završe određeni radovi na utvrđivanju obale, a u vezi sa lokalnim saobraćajnicama u tom dijelu opštine", istakao je Radović.

On je dodao da su predstavnici Auto-moto saveza Republike Srpske i Agencija za bezbjednost saobraćaja govorili o aktivnostima koje se realizuju na brojanju saobraćaja na pružnim prelazima kako bi se utvrdilo u kojoj mjeri vozači poštuju saobraćajnu signalizaciju.

Radović je rekao da su pohvaljene aktivnosti o postavljanju video-nadzora na pružnim prelazima, zbog čega je moguće kažnjavanje vozača koji ne poštuju saobraćajnu signalizaciju, a i uticati da se ista više poštuje.

On je naveo da je potrebno unapređenje koordinacije između Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Srpske i ostalih subjekata u željezničkom saobraćaju.

"Van radnog vremena i vikendom određene službe su teško dostupne za pripadnike MUP-a, pa je tu dogovoren sastanak na kojem će se dogovoriti rješenje i ovog problema", rekao je Radović.

Na današnjem sastanku dogovoreno je da "Željeznice Srpske" podatke o neispravnosti na pružnim prelazima i signalizaciji, uzrokovanim vremenskih nepogodama, obavještava Auto-moto savez koji će o ovome obavještavati građane putem sredstava informisanja.

Sastanku su prisustvovali predstavnici republičke Agencije za bezbjednost saobraćaja, Auto-moto saveza, Inspektorata, "Željeznica Srpske", te Policijske stanice Modriča. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()