Oglasila se redakcija Srpskainfo: Pritisak na novinara, redakciju i profesiju

Novinar nije dužan da otkrije izvor informacija i svaki pokušaj iznude te informacije od novinara može da se smatra udarom na medijske slobode, navodi Klub novinara Banjaluka

24.02.2023. 20:36
  • Podijeli:
Nikola Moraca foto Siniša Pašalić:Ringier-63f911924b74d.webp Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Redakcija portala "Srpskainfo" oglasila se saopštenjem u kojem najoštrije osuđuje potez PU Banjaluka zbog saslušanja novinara Nikole Morače, koga sumnjiče za navodno krivično djelo povrede tajnosti postupka, te pozivanje na informativni razgovor odgovornog urednika Siniše Trkulje i direktor razvoja i izvršni urednik za onlajn Borisa Lakića.

Kako se navodi u saopštenju policija je od novinara tražila da oda svoje izvore koji su mu pomogli da dođe do informacija u tekstu o silovanju 18-godišnjakinje, koje je nedavno prijavljeno u Banjaluci, o čemu detaljno možete čitati ovdje.

Nakon što je odbio da to učini, jer ima profesionalnu obavezu da štiti izvore, Morači je saopšteno da ima status osumnjičenog, te mu je uz saglasnost tužioca oduzet mobilni telefon.

Kako navode Nikola Morača je dugogodišnji novinar redakcije Srpskainfo, novinar koji je u karijeri napisao mnoštvo istraživačkih tekstova o delikatnim temama, od kojih se mnogi nisu svidjeli istražnim organima.

Zloupotreba usmjerena na novinara

"Imamo osnova da sumnjamo da je današnji potez policije zapravo zloupotreba konkretnog slučaja, da je usmjeren lično na našeg novinara, te tvrdimo da se radi o otvorenom pritisku na njega, našu redakciju i novinarsku profesiju u Republici Srpskoj", navodi se u saopštenju.

Dodaju da redakcija “EuroBlica” i “Srpskainfo”, kao dio ugledne medijske kompanije “Ringier”, u izvještavanju strogo poštuje novinarski kodeks i etiku, te je uvijek bila na strani žrtve.

"I ovaj put spremni smo da uklonimo, za policiju, sporne tekstove, ali napominjemo da to ni u kom slučaju ne implicira našu krivicu u ovom slučaju. Redakcija najoštrije osuđuje potez Policijske uprave Banjaluka. Redakcija snažno stoji iza novinara Nikole Morače, kao i iza svih svojih novinara, urednika i ostalih zaposlenih. Pozivamo policiju da obustavi istragu protiv Morače, Trkulje i Lakića i da im se omogući profesionalni novinarski rad", navodi se u saopštenju.

Klub novinara traži hitno izjašnjene policije i tužilaštva

Reagovao je i Klub novinara Banjaluka koji od MUP-a RS i nadležnog tužioca traži hitno izjašnjenje zbog načina na koji je novinar Nikola Morača saslušan.

"Novinar nije dužan da otkrije izvor informacija i svaki pokušaj iznude te informacije od novinara može da se smatra udarom na medijske slobode. Posebno zabrinjava činjenica da mu je oduzet telefon, što može ugrozi i privatnost novinara, ali i izvora", navodi Klub novinara Banjaluka. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()